in 2006 a intervenit divortul. anul acesta, la 3 ani de la pronuntarea divortului, fosta sotie ar putea solicita printr-o actiune in instanta obligarea fostului sot la plata unei pensii alimentare, avand in vedere ca fosta sotie nu poate sa se angajeze (ea este casnica, nu a lucrat niciodata) datorita varstei inaintate si problemelor de sanatate, pe care, sustine ea, i le-a agravat fostul sot?daca poate solicita aceasta pensie alimentara care este legea in baza careia poate face solictarea?
In principiu, orice persoana se poate adresa cu o cerere instantei de judecata, dar aceasta nu inseamna ca simplu fapt al inregistrarii unei cereri va duce la obtinerea unei hotarari favorabile partii care a promovat-o.
In ceea ce o priveste pe fosta sotie, e cam tarziu sa formuleze o astfel de cerere, intrucat art.41 Codul familiei ne spune urmatoarele:
" Pana la desfacerea casatoriei , sotii isi datoreaza intretinere.
Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei; el are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la data desfacerii casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria."
Asadar trebuie indeplinite cele doua conditii: sa nu fi trecut mai mult de 1 an de la divort si incapacitatea sa fie datorata problemelor din casnicie.
Desigur, cele prezentate sunt valabile daca fosta sotie nu a obtinut o pensie de intretinere pe care sa o platiti dvs. atunci cand ati divortat, caz in care ar putea sa ceara majorarea acesteia.
dar daca ea ar invoca lipsa banilor in vederea angajarii unui avocat in termenul de 1 an, posibilitatea financiara ivindu-se abia acum, la 3 ani de la divort? ar avea vreo sansa cu aceasta actiune?
Divort
ContSters72939
M-am casatorit in 2005. De cand m-am casatorit, sotul meu ma terorizeaza incontinuu, incercand chiar sa dea cu toporul in mine. Din proasta si idioata nu ma ... (vezi toată discuția)