avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mama a parasit domiciliul conjugal
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mama a parasit domiciliul conjugal

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: mama a 2 copii mici a plecat cu acordul sotului ei (tatal copiilor) la lucru in strainatate. Dupa 2 saptamani il anunta telefonic ca nu se va mai intoarce la familie. Dupa 1 luna si jumatate vine in tara si nu merge direct la copii ci se duce la parintii ei. Dupa cateva zile, cu acordul tatalui copiilor, a luat copiii la ea si i-a adus inapoi a doua zi. Peste cateva zile a plecat din nou din tara fara a spune unde pleaca. Peste aproximativ 2 saptamani posteaza pe o retea de socializare poze in compania unui barbat. Din poze reiese ca barbatul este iubitul ei si ca legatura dintre ei este mai veche, nu doar de 2 saptamani. Ea si-a exprimat verbal dorinta de a lua copiii, insa nu are un domiciliu clar si nici nu comunica nimic. Spune doar ca ii vrea insa nu arata in ce fel ii va creste, unde ii va duce, daca va sta cu ei sau nu, etc..... Tatal copiilor nu este de acord sa ii dea copiii intrucat s-a lamurit ca a fost inselat si este convins ca ea nu se va stabili niciunde niciodata intrucat ea nu este la prima tentativa de a-si parasi familia. Nu au fost violente intre ei, nu avea niciun motiv sa isi paraseasca familia si mai ales copiii. Tatal copiilor lucreaza departe de domiciliu, merge acasa la aprox 1 luna, iar copiii raman in grija bunicii (mama lui), in casa in care s-au nascut si crescut. Va rog sa ma ajutati cu un sfat: ce ar trebui sa faca acum tatal copiilor, astfel incat mai tarziu, cand va avea posibilitatea sa intenteze divort, sa poata dovedi ca ea si-a parasit copiii in favoarea unui alt barbat si in baza acestui fapt sa ii fie incredintati lui copiii iar ea sa fie obligata la plata pensiei alimentare pentru copii. Mentionez ca de cand a plecat nu a dat niciun telefon copiilor, iar toate faptele ei conduc spre ideea ca ea nu doreste neaparat sa aiba grija copiilor ci doar spune asta in speranta ca daca tatal copiilor ii va da de buna voie, ea nu va fi obligata la plata pensiei. Poate tatal copiilor sa faca plangere la politie inpotriva sotiei lui ca aceasta si-a parasit copiii? Ce ar presupune o astfel de plangere si ce sanse de reusita are tatal copiilor sa obtina custodia definitiva a copiilor? Ce dovezi ar trebui sa adune? Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: CristinaPopi , utilizator 23:05, 7 Mai 2016
Nu prea inteleg..., cum nu este relevant ce a facut dupa separarea in fapt? Ce a facut ulterior dovedeste de fapt care a fost motivul separarii si parasirii copiilor. In fapt, ea asta a facut: avea un iubit de dinainte de despartirea in fapt sau in cel mai bun caz l-a cunoscut pe FB in timpul sederii in Austria, desi este putin probabil- dupa cum am spus acest barbat este din localitatea ei natala. L-a anuntat pe sot ca nu mai vine la familie ca sa plece la celalalt barbat. Totul s-a petrecut in decurs de max 2 luni de la plecarea in Austria pana la afisarea pe FB a acelor poze. Ce importanta are ca era plecata cu acordul sotului in momentul anuntului? Ca doar nu sotul a indemnat-o sa-si caute un iubit pentru care sa-si paraseasca copiii? El a fost de acod sa plece la munca ca sa aduca bani in familie, iar ea s-a folosit de prilej pentru a-si aranja plecarea la iubit. Este foarte clar ca motivul separarii este iubitul pe care il avea deja, este imposibil sa creada cineva ca l-a cunoscut ulterior separarii. Ea chiar nu poate fi trasa la raspundere ca si-a parasit copiii? Spuneti ca " nu ar cere el si nu in instanta" - cine ar putea cere retragerea drepturilor si unde daca nu in instanta? Va multumesc pentru raspunsuri si iertati-mi insistenta, insa aceasta femeie si-a batut joc de familia mea si de 2 copii, unul de 4 si celalalt de 1 an si 4 luni. Lucrurile nu pot ramane asa, ea libera ca pasarea cerului si fara nicio raspundere, iar tatal si bunica sa creasca singuri acesti copii. Fara sa mai mentionam implicatiile si consecintele emotionale asupra copiilor. Cumva trebuie trasa la raspundere, si nu ma refer doar la pensia de intretinere.
Pai,
1. pentru decaderea din drepturi parintesti -
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.

ce a facut ea nu se incadreaza la neglijenta grava, pentru ca i-a parasit in siguranta, la tatal lor

2. pentru durerea pricinuita dvs ..... nu aveti pe cine trage la raspundere.
Mai stati sa va mai linistiti si ganditi-va ce puteti face.
Puteti cere pensie de intretinere pentru copii.
Daca doriti si mama e de acord, puteti muta copiii la mama si veti fi dvs liber ca pasarea cerului (ma indoiesc ca va veti simti asa).
Puteti divorta.
Puteti incerca sa divortati din culpa ei insa (cel mai probabil) nu veti reusi, pentru ca desi dvs vi se pare evident ... pentru cineva obiectiv nu e chiar asa de evident.
Cam pe aici se invart posibilitatile.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
mirebire, utilizator
Multumesc mult pentru lamuriri! Mi se pare haios ca v-ati adresat catre mine ca si cum eu as fi sotul parasit!! :))) Nu, nu sunt, eu sunt sora lui. Si nici nu se pune problema ca ii va da ei copii de bunavoie, ca sa fie el liber. Problema nu este ca ea e libera si el nu, ci faptul ca ea a facut mult rau copiilor prin plecarea ei si ar trebui sa fie cumva trasa la raspundere macar de lege. Daca parasirea unor copii atat de mici, punandu-si interesul ei mai presus decat binele copiilor, nu este o fapta grava si potrivit legii ea nu poate fi trasa la raspundere, nu stiu ce sa mai zic....probabil ca va trebui sa asteptam pedeapsa divina, nu?!!- glumesc, binenteles, insa sunt si foarte trista daca asa stau lucrurile :((((. Multumesc mult.
Imi cer scuze pentru scapare.

Vedeti dvs, nu i-a parasit, ci de acord cu tatal, a plecat in alta tara ca sa munceasca si sa trimita bani ca ei sa aibe conditii mai bune. Si nu i-a lasat nimanui, ci i-a lasat tatalui.
Ce s-a intamplat apoi ... nu e chiar asa de greu de imaginat.
Tatal ar trebui sa negocieze cu mama pentru intretinerea copiilor. Macar ceva bun sa iasa din toata povestea asta.
Da, ar trebui ca parintii care nu-si intretin copiii sa fie pedepsiti cumva, insa mai intai tatal trebuie sa ceara stabilirea unei pensii de intretinere, apoi mama sa n-o plateasca si abia apoi se poate face ceva impotriva ei.
Dar poate plateste si merge toata lumea mai departe.

Stiu ca e dureros, dar e mai comun decat vreti sa credeti.
Trist!! Si eu sunt mama si daca vreodata as vrea sa-mi parasesc sotul, cu siguranta m-as gandi sa-mi iau si copilul cu mine, nu sa-l las in grija soacrei mele...(fratele meu are serviciul departe de casa de multa vreme, deci ea cu buna stiinta a lasat copiii in grija soacrei ei). Macar daca erau mai mari copiii, insa la 4 ani si la 1 an si 4 luni sa-i lasi sa fie crescuti de bunica in varsta de 60 de ani, ca tu sa te duci sa-ti traiesti viata departe de responsabilitati, nu este in regula deloc, chiar daca este atat de comun cum spuneti si, va cred, numai pe la TV cate cazuri de genul acesta am vazut....:(((

Alte discuții în legătură

Parasirea domiciliului de frica galbinel galbinel buna ziua daca ma puteti ajuta. am parasit domiciliul conjugal din cauza ca nu mai suportam bataile pe care mi le administra sotul. am plecat din romania si ... (vezi toată discuția)
Risc sa pierd copiii daca plec din tara la munca? cameliaraici cameliaraici Vreau sa plec din tara la munca in germania, am doi minori incredintati doar mie cu drep de decizie asupra lor, daca plec din tara pentru un an si-mi las ... (vezi toată discuția)