avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligatie schimbare/verificare contor/ aparat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligatie schimbare/verificare contor/ aparat inregistare consum apa rece in apartament

Buna ziua,

Exista vreo lege care obliga proprietarul unui apartament sa isi schimbe contoarele/aparatele de inregistrat consumul de apa rece din apartament?

Exista vreo lege care obliga proprietarul sa isi verifice functionarea actui gen de aparate (ma refer la apelarea la un specialist) la anumite intervale de timp?

Poate asociatia de proprietari sa te oblige sa schimbi/sa obtina verificarea acestor aparate daca inca mai functioneza?


Multumesc!
Nu exista o lege privind obligatia verificarii metrologice a apometrelor din apartamente (denumite de autoritati "repartitoare de costuri" pentru a fi lumea mai ametzita) dar AG poate lua hotararea ca acestea sa fie verificate cel putin la intervalele de timp la care este obligatorie verificarea contoarelor de apa, adica 7 ani pentru AR si 4 ani pentru AC.

Verificarea metrologica a apometrelor la intervalele legale ptr contoare confera siguranta ca acestea functioneza corespunzator.

Pot fi apometre in intervalele mentionate si sa nu functioneze corespunzator.
daca se costata ca la verificarea contoarelor (facuta de comitet) ca un contoar nu functioneaza, sunteti atentionat sa schimbati acel contoar, in caz contrar veti plati la pausal
poparlan a scris:

in caz contrar veti plati la pausal


Numai in cazul in care exista vreo prevedere in acest sens in regulamentul de repartizare a diferentelor de apa.
daca n-ar fi unregulament, atunci de ce se monteaza aceste contoare?
1. exista la nivel de oras reglementari privitor la acest lucru pe care le-am spus pe acest site
2. exista si lege care prevede obligativitatea montarii apometrelor
Un proprietar de apartament ce consuma apa gestionata de asociatia de proprietari trebuie sa plateasca apa consumata catre asociatie.
In asociatiile unde nu sunt apometre in apartamente, de regula se calculeaza consumul in functie de numarul de persoane.
In asociatiile in care apartamentele s-au dotat cu apometre, consumul de apa pe fiecare apartament se calculeaza ca diferenta de index de la o luna la alta.
In primul caz persoanele sunt persoane indiferent ca sunt majore, minore, sanatoase, bolnave...
In cel de-al doilea caz, apometrele trebuie sa indice corect consumul de apa si pentru aceasta ele sunt garantate de producator pentru 4-6 ani prin verificarea metrologica ce insoteste factura de achizitie. Dar dupa trecerea celor 4-6 ani acel apometru nu mai prezinta garantia ca inregistreaza corect si de aceea trebuie verificat metrologic, ocazie cu care i se da o prelungire de inca 4-6 ani.
Daca apometrul nu are aceasta garantie ca inregistreaza corect consumul, nu trebuie luat in consideratie la asociatie. Pe langa certificatul metrologic mai este necesar ca apometrul sa fie corect instalat, conform instructiunilor din ambalaj.

Asadar sunt doau situatii:
- ori apometru cu verificare metrologica
- ori lipsa apometrului
Un apometru ce nu mai este garantat metrologic este considerat ca si inexistent, tot asa cum poate fi un apometru desigilat, blocat, spart...

Ca sa intelegem mai bine va sugerez sa va ganditi ca aveti contract direct cu furnizorul si acesta citeste luna de luna apometrul din apartamentul dumneavoastra asa cum citeste apometrele la case individulae, la ville, la intrarea in bloc... Credeti ca ar accepta vreun furnizor de apa sa factureze apa inregistrata pe apometrul care a depasit termenul de verificare metrologica, apometrul spart, montat gresit, desigilat...? Eu sunt sigur ca va obliga sa verificati apometrul din punct de vedere metrologic ori sa cumaparati altul. Altfel va opreste apa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificare apometre anacami2 anacami2 Buna ziua si La multi ani! Am si eu o intrebare in legatura cu verificarea apometrelor.E obligatorie pentru apartamente ?Sau e valabila doar pentru cele de ... (vezi toată discuția)
Citire contoare apa rece Roger25 Roger25 Buna ziua, As dori sa descriu problema de pe scara mea (dar si de pe altele invecinate, apartinand de aceeasi asociatie de proprietari): in fiecare luna pe ... (vezi toată discuția)
Termen schimbare contoare apa Elidor Elidor Buna ziua/seara, Am rugamintea sa-mi oferiti informatii referitoare la schimbarea contoarelor de apa-calda si rece- daca este obligatoriu, dupa cat timp de ... (vezi toată discuția)