avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... concediu de odihna se calculeaza si la perioada in ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

concediu de odihna se calculeaza si la perioada in care te afli in maternitate?

Info :Am o angajata(functionar public) care a revenit din CIC si spune ca la sotul ei la serviciul acestuia(sau asa a inteles el):

In baza OUG 96/2003 angajatele care efectueaza concediu de maternitate (126 de zile) au dreptul la zile de concediu de odihna pentru aceasta perioada.
Concret, pentru cele 126 de zile calendaristice de concediu de maternitate, echivalentul a 4 luni, o angajata Alcatel-Lucent are dreptul la 8 zile de concediu de odihna.
Dimpotriva, pentru perioada in care angajata se afla in concediu de ingrijire copil, ea nu va avea dreptul la concediu de odihna, contractul ei de munca fiind suspendat in acest interval.
O angajata are dreptul la concediu de ingrijire copil pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil.

Exemplu dat de aceasta::
Din cele 12 luni ale unui an, o angajata lucreaza 2 luni - pentru cele 2 luni i se vor acorda 4 zile de concediu de odihna.
In acelasi an angajata efectueaza 4 luni de concediu de maternitate (cele 126 de zile obligatorii) - pentru cele 4 luni i se vor acorda 8 zile de concediu de odihna.
Dupa cele 4 luni de concediu de maternitate continua cu concediu de ingrijire copil pana la sfarsitul anului, respectiv 6 luni - pentru lunile de concediu de ingrijire copil i se vor acorda 0 (zero) zile de concediu de odihna.
Astfel, din soldul de 24 de zile de concediu de odihna acordate de catre ALU pentru un an lucrat(12 luni), angajata din exemplu va avea dreptul la doar 12 zile.

Eu am raspuns ca nu are dreptate si asta in baza HG 250/1992 republicata art.5
(2) În cazul în care perioadele de concedii medicale şi de concedii fãrã plata prevãzute la art. 25 alin. (3), insumate, au fost de 12 luni sau mai mari şi s-au intins pe 2 sau mai mulţi ani calendaristici consecutivi, salariaţii au dreptul la un singur concediu de odihna, acordat în anul reinceperii activitãţii, în mãsura în care nu a fost efectuat în anul în care s-a ivit lipsa de la serviciu pentru motivele prevãzute la alin. (1).si art.11 (2) Efectuarea concediului de odihna se întrerupe în cazul în care salariata intra în concediu pentru maternitate,
M-am uitat si in Legea 188/1999 art.81 (1)j la suspendare. da e corect, a fost suspendata pe perioada conc.de maternitate,i-a fost calculat zile de conc,de odihna cuvenit scazand perioadele suspendate, in cazul ei, maternitatea.
CO se acorda salaritilor pentru relaxare si refacerea capacitatii de munca si, prin urmare se calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat in anul calendaristic respectiv.
Sa presupunem,exemplu, ca nu a beneficiat in anul 2007 decat de 7 zile de CO
Deci, daca a intrat in concediu prenatal la 1 mai 2007 timpul efectiv lucrat este 01.01-01.05.2007 adica 4 luni.
ex. 21 zile Co cuvenit pt.un an / 12 luni * 4 luni = 7zile.
Rezulta ca, la reluarea activitatii in anul 2009 ar mai avea de efectuat diferenta, adica 21 zile CO pt.un an minus 7 zile efectuate in 2007 = 14 zile.
In consecinta daca in anul 2007 ar fi beneficiat de tot concediul, in anul 2009 nu ar avea dreptul la un alt concediu.

Gresesc undeva , s-a schimbat legea?Cred ca la societati ciomerciale este conform Contractului Colectiv de Munca...
In schimb la functionarii publici HG 250/1992, iar OUG 96/2003 se refera la concediul de risc maternal care se ia inaintea concediului de maternitate.
Va multumesc anticipat.

O zi buna!:D

Cel mai recent răspuns: laurafekker , utilizator 12:52, 13 August 2009
Rationamentul este corect! ;)
Multumesc:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in anul revenirii din cic liliann liliann Va rog sa ma lamuriti in leg cu acest aspect, am intrebat la res umane si mi-a spus ca nu am dreptul la CO pe 2009. Eu insa cred ca am, si iata si situatia mea ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna ptr concediu medical matei11 matei11 Buna ziua Am o salariata care intra in concediu medical Sarcina si lauzie in luna aprilie. A venit cu o cerere de concediu odihna ptr anul 2017 -. Cum ii ... (vezi toată discuția)
Plata concediu de odihna neefectuat paduflori paduflori Buna ziua Am urmatoarea situatie: din luna iulie 2013 sunt in concediu de crestere copil si mi au ramas neefectuate 20 de zile de concediu de odihna pe 2013 ... (vezi toată discuția)