avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ziua 2 mai 2016
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ziua 2 mai 2016

buna ziua va rog sa-mi spuneti daca ziua de 2 mai 2016 este zi libera..... platita. multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:39, 11 Mai 2016
Ziua de 2 mai 2016, fiind a doua zi de Paști, este zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează (art. 139, alin (1) din Codul Muncii).
Zilele de sărbători legale diminuează fondul de ore lucrătoare din lună, astfel că luna mai 2016 are 168 de ore lucrătoare, respectiv 21 de zile lucrătoare.

În cazul în care salariatul se prezintă la muncă într-o zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, angajatorul este obligat să îi acorde acestuia un spor de minim 100% (art. 142 alin (2) din Codul muncii).
adrian577 a scris:

... ziua de 2 mai 2016 este zi libera..... platita. multumesc


Nu este zi libera platita, ci zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza .

In situatia in care se lucreaza intr-o astfel de zi , angajatorul va trebuie , mai intai, sa compenseze cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata sarbatoare legala raly2a raly2a Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca sarbatorile legale sunt remunerate sau nu si daca sunt platite in baza carui articol din codul muncii. Multumesc ... (vezi toată discuția)
Ziua de pasti Cristi Cristi Cristi Cristi Am o nelamurire zilele de pasti cand nu se lucreaza ma refer aici la cei privati ,sunt platite? Mai pe inteles un patron turc are o firma de croitorie si ... (vezi toată discuția)
Zile libere legale catalin_78 catalin_78 sunt platite (adica se scade din salar daca nu lucrezi in acele zile) si daca sunt valabile doar ptr. bugetari(asa zice patronul meu)sau ptr. toti angajatii.? (vezi toată discuția)