avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... datorii la asociatie, oprire apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

datorii la asociatie, oprire apa rece

Buna ziua.Am datorii la asociatie in valoare de 4000 lei restante si penalizari 7300 lei(o suma f mare,zic eu).Recent am fost data in judecata pt suma de 7300,care reprezinta penalizarile si mi-au inchis si apa rece de mai bine de o luna!Acum sunt in proces cu ei.Intrebarea mea este daca aveau voie sa opreasca apa fara o hotarare judecatoreasca,sau daca au voie sa faca asa ceva,daca sanipidul este deacord legal cu asa ceva!Tin sa mentionez ca in blocul meu mai sunt si alti locatari cu sume mari dar nu le este oprita apa rece.Sa fie ceva personal.Daca au voie sa faca asa ceva.Ajutati-ma cu o indrumare,raspuns.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:43, 13 Mai 2016
elga50 a scris:

Nicaieri in Legea 230/2007 nu se pomeneste de dreptul proprietarilor de a beneficia de utilitati,


Aveti dreptate ca pot trage ponoasele si restul de proprietari dar nu se pomeneste nici de dreptul asociatiei de proprietari de a opri utilitatile, chiar daca legea prevede ca proprietarii care nu sunt membri au aceleasi obligatii ca si cei care sunt membri.

Asociatia trebuia sa ia masuri impotriva rau-platnicului din timp si nu cand restantele sunt greu sau imposibil de recuperat.

@amvardan are si el dreptate ca este o masura utila, barbara dar si ilegala in acelasi timp, este doar o opinie.

A nu se intelege ca incurajez o astfel de atitudine, userul avea datoria sa isi plateasca datoriile fata de furnizori si sa nu ajunga in situatia de a fi dat in judecata, il costa si mai mult iar luminita de la capatul tunelului nu se va intrezari prea curand.
Doina0505 a scris:
Intrebarea mea este daca aveau voie sa opreasca apa fara o hotarare judecatoreasca,sau daca au voie sa faca asa ceva,daca sanipidul este deacord legal cu asa ceva!

Da, asociatia de proprietari are voie sa opreasca utilitatile restantierilor. Asa cum s-a mai spus, daca nu o face asociatie doar cu restantierii, o face furnizorul oprind apa pe intreaga asociatie, asociatie ce poate cuprinde mai multer scari sau blocuri.
Legea 230/2007 prevede in art. 30:
(2) Preşedintele asociaţiei de proprietari supravegheazăşi urmăreşte aplicarea hotărârilor adunării generale, respectarea prevederilor statutului şi acordului de asociere, precum şi aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, în funcţie de situaţie, poate propune comitetului executiv sau adunării generale, după caz, măsuri împotriva celor care nu respectă regulile, regulamentele, hotărârile şi deciziile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale şi statutare.


Stitri foarte bine ca daca un proprietar nu-si plateste energia electrica furnizorul opreste curentul pe acel apartament. La fel daca nu-si plateste telefonul, gazul daca este separat s.a.m.d. Sunt apartamente ce au contract direct cu furnizorul si daca nu-si platesc facturile, li se opreste apa individual fara drept de replica iar furnizorul actioneaza si in judecata acel restantier.
Ce ar fi sa apelam la institutiile statului sa oblige acesti furnizori sa asigure energia electrica, telefonia, gazul... celor care nu-si platesc facturile?
Si eu credeam in trecut ca asociatia n-ar avea dreptul sa-l lipseasca pe restantier de utilitati, dar judecand dupa cum stau lucrurile in realitate, barbar sau nebarbar, legal sau nelegal, chiar daca restantierul este dat in judecata, procesul poate dura luni sau ani de zile, timp in care el continua sa provoace paguba asociatiei, celorlalti proprietari, prin neplata unor utilitati de care s-ar folosi bine merci ca si cum le-ar fi platit.

Aici nu e vorba de capra vecinului, ci de mentalitate. Daca cineva, din vointa proprie sau dintr-o intamplare nenorocita nu mai plateste intretinerea, nu poate avea pretentia sa beneficieze in continuare de acele utilitati.
Despre pretentia de a avea dreptul sau nu .... este vorba in acest topic. Pana la urma despre mentalitate este vorba si mai putin despre partea tehnica sau juridica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistare apa calda ifigenia2005 ifigenia2005 Buna ziua, Vecinul meu are datorii la Termica,este legal ca aceasta sa sisteze furnizarea apei calde menajere,specificind ca respectivul nu are un contract ... (vezi toată discuția)
Recuperarea datoriilor de la restantieri Horatiu76 Horatiu76 Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu daca pentru recuperarea datoriilor de la restantieri se deschide actiune in instanta impotriva acestora, si cu hotararea ... (vezi toată discuția)
Apa calda oprita din cauza restantierilor Titirez69 Titirez69 Buna ziua, Am o problema si nu stiu de unde sa incep. In urma cu 2 saptamani a fost oprita apa calda din cauza unui numar de 7 restantieri pa scara ... (vezi toată discuția)