Buna ziua,azi sefa m-a anuntat ca vrea sa-mi dea preaviz pt ca magazinul merge prost si ar vrea sa-l inchida,dar eu cred ca vrea sa scape de mine,pt ca a spus la mai multe angajate ca nu-i place fata mea.Are 5 magazine si a zis ca nu ma poate transfera la altul pt ca are echipele facute,cu toate ca eu sunt cea mai veche.De un an si o luna iau 1200 lei in mana,dar pe contractul de munca ne-a trecut minim pe economie.Mi-a zis sa-mi iau concediul pe anul asta si in preaviz sa nu mai vin la munca si ca-mi da salariul minim.In tot anul asta nu am semnat decat 2 state,pe martie si aprilie,nu ne-a dat fluturasi,abia acum am facut medicina muncii,am stat peste program neplatita,am lucrat si cate 18 ore,de la 9 dimineata si pana la 3 noaptea ca sa bagam marfa,in contractul de munca figuram ca lucram 8 ore dar lucram 12.Ce drepturi am, cui ma pot adresa si cat m-ar costa sa o dau in judecata.
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
2. In situatia desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.
3. Litigiile de munca sunt scutite de plata taxelor judiciare . Nu o sa susportati decat onorariul avocatului, daca va angajati asa ceva, onorariu care poate fi recuperat de la fostul angajator in cazul in care castigati litigiul, sub forma cheltuielilor de judecata.