avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la pauze pentru mamele care alapteaza
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la pauze pentru mamele care alapteaza

Buna,va rog sa ma ajutati si pe mine.Deci sunt in urmatoarea situatie.Lahuza de 8 sapt.si alaptez.M.am intors in campul munci.Datorita faptului ca alaptez am dreptul sa muncesc 6 ore platite 8. Intrebarea mea este : As vrea sa stiu daca in intervalul acestor 6 ore am dreptul la pauza fara sa depasesc cele 6 ore .???
Si de asemenea daca este legal ce au facut cei de la resurse umane,am fost la birou unde am dus o cerere in care am solicitat sa lucrez doar un tura de dimineata de la 07-13 specificand ca prestand munca in schimbul 2 respectiv 3 mi.ar afecta sanatatea si alaptarea.
Am solicitat nr de inregistrare pe care nu au fost de acord sa mi.l dea,sa imi de.a in scris solutionarea cereri si motivele pt care nu se abroba in cazul in care ju mi se aproba doar munca in tura de dimineata .Nu au fost de acord cu nimic.Nici macar nu au vrut sa o primeasca,inregistreze si nici macar pe cererea mea sa scrie ca Nu vrea sa o primeasca si dece.
As vrea sa stiu daca este legal acest lucru si daca pot face ceva innacest sens sau ma conformez dupa ei?
Va multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:53, 16 Mai 2016
1. Potrivit art.134 alin.1C.mun., in cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Asadar, dreptul la pauză de masă şi la alte pauze,stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, subzista numai in situatia unui timp de munca mai mare de 6 ore.

2. Puteti trimite solicitarea dvs. prin posta cu confirmare de primire. Procedura de solutionare acererilor adresate angajatorilor din sectorul privat de catre proprii salariati ar trebui prevazuta in reg.intern,intrucat nu exista act normativ care sa prevada asa ceva.
Deci conform OUG. 96/2003 Art.12 alin. ( 1 ) ,nu se apica in cazul meu in intervalul celor 6 ore de munca ? Tinand cont de faptul ca sunt lahuza si alaptez nu se pot solicita aceste pauze in intervalul celor 6 ore de munca conform OUG. 96/2003 ?
OUG 96/2003
Art. 17
(1)Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.

(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.

(3)Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4)În cazul în care angajatorul asigură în cadrul unităţii încăperi speciale pentru alăptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.

Daca alaptati , atunci pana la implinirea varstei de 1 an de catre copil puteti solicita reducerea duratei normale a timpului de muncă cu două ore zilnic.
Reducerea programului de la 8 ore la 6 am solicitat..In ordonanta de urgenta spune de pauze suplimentare pentru lahuze pe o durata de pana la 6 luni de la data nasteri copilului doar.
Inteleg ca,conform ordonantei respective am dreptul la pauze suplimentare in intervalul acelor 6 ore fara a depasi cele 6 ore, pe o perioada maxim de pana la 6 luni de zile de la data nasteri conform Art. 12 alin. ( 1 ). Pentru ca eu pe langa faptul ca alaptez ma incadrez la litera "d" din art. 2. M.am intors in campul muncii dupa efectuarea celor 42 de zile de concediu de lahuzie. Deci am inteles bine ???
Astept cu mare interes raspunsul Dvs.
Va multumesc frumos !
Art.12 alin.1din OUG 96/2003 prevede irmatoarea situatie : " ..... activitatea numai în poziţia ortostatică sau în poziţia aşezat, angajatorii au obligaţia de a le modifica locul de muncă respectiv, astfel încât să li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze şi amenajări pentru repaus în poziţie şezândă sau, respectiv, pentru mişcare."

Prin urmare, activitatea dvs se desfasoara numai în poziţia ortostatică sau în poziţia aşezat ?

Perioada de 6 luni nu este reglementata in OUG ?
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Program 6 ore la revenire ic copil pana la un an ContSters68307 ContSters68307 Buna seara, O mamica ce a revenit din concediu de crestere copil in varsta de pana la un an cu o saptamana inainte ca acesta sa implineasca 1 an poate ... (vezi toată discuția)
Protectia maternitatii la locul de munca Octavia Turbatu Octavia Turbatu Dupa parerea mea, intr-o unitate cu multe femei, la prima instruire periodica ar trebui prelucrata oug 96/2003, atat angajatorului cat si lucratoarelor. Se ... (vezi toată discuția)
Program gravida fractionat accalin accalin Buna ziua, In urma cu 5 zile am adus la departamentul resurse umane o cerere de reducere a programului de munca cu 1/4, insotita de o recomandare de la ... (vezi toată discuția)