avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revocare mandat avocat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revocare mandat avocat

speta este urmatoarea
in vederea introducerii unei actiuni in instanta reclamantul a angajat un avocat - contract pt prima instanta , apel recurs- onorariu fix - care s-a achitat deja.
actiunea s-a introdus, primul termen fiind programat in octombrie.
intre timp reclamatul si paratul au ajuns la intelegere, si reclamantul a semnat un act notarial prin care renunta la judecata, iar paratul mentineaza ca nu are pretentii de la reclamnt inclusiv in ceea ce priveste cheltuielile de judecata, act care urmeaza a fi depus la instanta.
avand in vedere ca in aceste conditii nu mai este necesar avocatul ce trebuie sa faca reclamatul pt incetarea contractului cu avocatul?
trebuie sa il notifice oficial sau contractul va inceta la primul termen?
in cazul in care doar il anunta telefonic ce se poate intampla?
banii deja achitati avocatului sau o parte se mai pot recupera? - mentionez ca nu era prevazuta o suma pt fiecare instanta, ci o suma pt toate, care s-a achiat la momentul incheierii contractului de reprezentare.
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
cristiana11, utilizator
Cel mai recent răspuns: Av. NICULESCU-GORPIN , Avocat 23:58, 12 August 2009
Înmînaţi-i actul notarial pentru a-l depune în instanţă. Cu acea ocazie avocatul va afla că mandatul va rămîne fără obiect după expirarea termenului de recurs.

Totuşi, avînd în vedere că instanţa poate greşi în aprecierea actului sau în redactarea hotărîrii, este bine să păstraţi relaţia contractuală pînă după primirea sentinţei.

Mai rămîne chestiunea onorariului...

Contractul cu avocatul inceteaza prin indeplinire sau la cererea clientului, ori a avocatului. Faceti o notificare scrisa in care il anuntati pe avocat ca incetati contractul. Insa, despre onorariu nu stiu ce sa va spun. Teoretic, onorariul platit il obliga pe avocat sa va apere interesele indiferent de durata procesului (fond, apel, recurs), adica si daca ar fi durat procesul 5 ani, dar si daca se termina la primul termen. Daca in contractul de asistenta juridica aveti o clauza de returnare a onorariului in situatia in care renuntati la proces, atunci puteti cere banii inapoi. Altfel, nu prea vad cum, pentru ca nu este responsabilitatea avocatului ca Dvs. v-ati razgandit cu procesul, chiar si in sensul in care razgandirea implica o invoiala a partilor. Poate insa avocatul respectiv e mai marinimos din fire sau apreciaza voluntariatul si va da o parte din bani inapoi.
In orice caz, subscriu opiniei colegului Themis, de mai sus. Pana la termenul din octombrie se mai pot intampla multe, cu hotararea puteti avea surprize, asa incat mai bine mentineti contractul cu avocatul.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Ultima modificare: Joi, 13 August 2009
Av. NICULESCU-GORPIN, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce probe pot solicita ca parat intr-o astfel de actiune in pretentii. dandanaua dandanaua Reclamanta, institutie de stat, ma cheama in judecata, cu o actiune in pretentii, pentru a-i plati cheltuielile de judecata, reprezentand onorariu avocat ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes solicitat dupa judecarea cauzei - somatie de plata!!! CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna seara. Reprezint o societate, care este debitoare intr-un litigiu in care creditoarea şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile OUG 119/2007. Actiunea ... (vezi toată discuția)
Divort incorect, judecat cu paratul in lipsa ContSters101235 ContSters101235 Reclamanta este in contact permanent cu paratul aflat in strainatate, dar nu comunica instantei adresa acestuia pt citare. Se face doar citarea prin ... (vezi toată discuția)