avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie proprietate imobiliara, masuri de precautie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie proprietate imobiliara, masuri de precautie

Buna ziua,

Intentionez sa cumpar o casa batraneasca cu tot cu gradina acesteia. Batranii care detineau acea casa, au decedat si nu aveau facuta intabularea si nici succesiunea. Cel care a scos casa la vanzare spune ca actele de intabulare si de succesiune abia acum se fac.

As avea nevoie de opiniile d-voastra in legatura cu:

1) Cum ma pot asigura ca dupa incheierea tranzactiei nu o sa am probleme cu eventualii mostenitori?
2) Valoarea de vanzare a casei este de 50mii. Care sunt costurile suplimentare aferente (taxe, impozite, servicii notariale)
3) Casa are o suprafata locuibila de 120mp si este construita in anii 80. Tot terenul are o suprafata de 4ari. Care sunt impozitile anuale ce vor fi trebui platite catre primarie?
4) daca acasa este trecuta pe numele unei persoane cu handicap, poate beneficia aceasta de reducerea impozitului de plata?
5) ce precautii trebuiesc luate la achizitia unei case de la o persoana fizica?
Cel mai recent răspuns: cristinan44 , utilizator 15:10, 17 Mai 2016
In primul rand, pana nu vedeti certificatul de mostenitor, cadastrul si intabularea pe numele vanzatorului, nu dati nici un ban... chitantele de mana sau alte tipuri de promisiuni ca totul va fi bine ne aduc o gramada de utilizatori aici pe site, care cer sfaturi, de genul, "am dat banii si nu pot sa fac actele, fie ca acestea nu exista, fie ca am dat banii cui nu trebuia".
Costurile actelor notariale vi le poate spune doar un notar, in functie de grilele valabile in zona respectiva.
Impozitul anual, de asemenea, vi-l poate spune doar primaria din localitatea respectiva, unde trebuie verificat si daca impozitele sunt platite la zi, altfel n-o sa puteti obtine certificatul fiscal necesar la instrainare.
Daca proprietarul este o persoana cu handicap grav sau acdentuat, casatorita legal, scutirea se va acorda doar pentru jumatate din impozitul aferent imobilului. Aveti grija la tipul de handicap, sa nu afecteze capacitatea de exercitiu a respetivei persoane si sa fie nevoie de tutore ori curator pentru perfectarea actelor.
Alte precautii: sa existe actele de proprietate, sa vedeti ce fel de vecini aveti, cat este impozitul anual, eventual nivelul panzei freatice din sol (daca este foarte ridicata, puteti avea surpriza sa va treziti cu apa in beci in caz de precipitatii abundente)...
Succes!
De ce sa o treceti pe numele altei persoane decat dvs? Nu vreti sa aveti drept deplin de proprietate? Si, apoi, nu va judec, nu va fac socoteala....daca aveti 50 000 de euro cash ca sa cumparati....eu ma indoiesc ca nu aveti cateva sute de lei anual pentru impozit.

In privinta tranzactiei, verificati actele bine de tot. Nu va luati dupa vorbele nimanui. Eventual, platiti si un avocat , ca sa verifice temeinic calitatile celui care va transmite drepturile de proprietate.

Sunt multi inselatori pe lumea asta....
Încheiați doar contract de vânzare cumpărare.
Sa nu faceți promisiune de vânzare sau alte acte juridice.
Ca sa va asigurati e nevoie de studiu temeinic de acte, uneori mai multe decat cele solicitate la notar, e nevoie de declaratii inserate in contract, de reflectarea realitatii in acesta (nu trecerea de alti proprietari decat cei reali), de verificarea proprietatii ca sa va asiguyrati ca este ce va doriti dpdv al calitatii constructiei, destinatiei ei etc.
in completarea celor scrise (de altfel, extrem de pertinente observatiile) poate ar fi util sa aveti in vedere si urmatoarele:
- existenta autorizatiei de constructie, daca imobilul este sau a fost asigurat;
- eventuale extrase de carte funciara detinute de potentialul vanzator pana la data cand veti perfecta actele si notarul va face toate formalitatile legale - va puteti face o imagine initiala despre proprietate - vecinatati, litigii, ipoteci, servituti;
- starea imobilului - apa potabila, canalizare, gaze, telefonie, current si plata facturilor la zi si nu in ultimul rand, contractul cu salubritatea (uneori este extrem de important ulterior);
- vicii ascunse ale constructiei - daca este locuit sau nu, conteaza foarte mult, eventual verificati atent starea constructiei cu un architect sau inginer constructor;
- e o suprafata destul de mare de teren, e imprejmuit sau nu? este recunoscut de vecini, nu sunt litigii inregistrate deja pe problema limitelor de proprietate? daca nu este, oricand pot aparea situatii litigioase, inclusiv la efectuarea cadastrului si pot aparea intarzieri in perfectarea vanzarii.
Orice intrebari acum inainte de vanzare, va scutesc de batai de cap ulterioare, chiar daca par prea in detaliu. Sincer, va vorbeste o persoana care a intampinat dificultati ulterioare vanzarii, cu toate ca sunt meticuloasa. In cazul meu, problema legata de casa a aparut cu privire la alimentarea cu apa, ceea ce nu e de joaca, caci daca nu ai apa....Nu am verificat starea putului din curte si aductiunea de apa prin cadere, alimentata de un izvor - cine sunt beneficiarii si...cum ajunge apa potabila in casa. Am avut intreruperi in alimentarea cu apa (am nimerit si un an secetos) pana cand nu am platit din buzunar - pentru decolmatarea putului si pentru extinderea capacitatii bazinului de alimentare a zonei (aici din fericire cu alti beneficiari) . Ce mi-a zis initial proprietarul? " Aveti in curte putul ca mijloc suplimentar in cazul in care seaca izvorul sau ii scade debitul si eu am platit deja racordarea la bazinul de alimentare a zonei, uitati apa curge la robinet" Si l-am crezut, din pacate. Parea serios, nu?

In concluzie, nu va incredeti in cuvantul potentialului vanzator, incredeti-va numai in acte si in cele ce va spun cei care va sprijina in demers - avocat, arhitect etc. Nu ezitati sa renuntati sa mai cumparati daca sunt prea multe semne de intrebare. Casa potrivita dumneavoastra, va asteapta, doar sa o gasiti.
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2016
cristinan44, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietar nou ne interzice accesul la izvorul de apa potabila, cumparat inainte de 4 proprietari dar actele nu mai sunt valabile Vlad N. Vlad N. Sub terenul unei cabane, s-a cumparat un teren cu bazin de acumulare de izvoare in urma cu 30 de ani la comun, de catre 4 proprietari. Toti cei 4 proprietari ... (vezi toată discuția)
Fostul proprietar nu m-a informat că bazinul de apă nu e al lui, ci e racordat temporar la al vecinului. cum pot să-l oblig să facă, pe banii lui, bazin de apă separat? vlademagda67 vlademagda67 intabulare...nerespectare termeni antecontract buna ziua...am cumparat o casa veche la tara...cu curent ...alimentat cu apa de izvor prin cadere etc...la ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asigurarea apei potabile gaspari gaspari Buna seara. Sunt un locuitor dintr-un cartier din periferia unei comune de langa Tg Mures. In urma cu 3 ani am cumparat o casa la cheie in acest cartier, cu ... (vezi toată discuția)