avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie de somaj fara plata de catre firma a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie de somaj fara plata de catre firma a darilor catre stat?????

buna seara!in primul rand vreau sa va multumesc mult pt sfaturi!acum vreau sa va cer o parere referitor la cazul un care se afla o vecina!este angajata de cativa ani la firma cumnatului sau cu cim carnet de munca etc.deci nu la negru.de cateva luni firma nu prea mai merge si cumnatul a zis ca-si da o parte din angajati(printre care si vecina mea)in somaj.vecina mea nu a obiectat a zis ca si-asa mai are putin pana la pensie,i-a convenit.i s-a inchis cartea de munca cu art.65 lit a dar cand sa depuna actele pt somaj dosarul i-a fost respins pe motiv ca angajatorul nu-i eliberase adev cu stagiul de cotizare pt somaj.s-a dus la patron(care cum v-a spus ii este cumnat)si i-a cerut acea adev.peste cateva zile primeste de la acesta un tel.prin care ii spune ca nu poate sa-i dea acea adev.pe motiv ca plata catre contributia la somaj nu s-a facut pt fiecare angajat in parte ci pe acelasi ordin de plata pt.toti angajati si ca firma are debite restante pe care nu poate sa le plateasca momentan.vecina ce poate sa faca?nu vrea sa-i faca nici lui rau dar nici sa nu beneficieze de somaj.firma inca funcioneaza are doar mai putini angajati!ce o sfatuiti sa faca?multumim mult!o seara buna!
Cel mai recent răspuns: ramo.bz87 , utilizator 00:15, 25 August 2009
hm.....

intotdeauna se platesc aceste contributii cu un singur ordin de plata pentru toti angfajatii, deci nu asta e problema.

problema este ca nu a mai platit probabil de ceva timp.

Ar putea sa-i dea adevrinta pe alte 12 luni in urma pe care sa fi platit contributiile la somaj.
Sa-i de a de exemplu pe anul trecut, daca anul trecut a platit.
Nu stiu cat de ortodox este, dar nu vad de ce nu ar accepta si o astfel de adevreinta.
buna seara

poate ca nu degeaba s-a spus prin popor ca sa nu faci afaceri cu rudele.
faptul ca angajatorul "a facut plata catre contributia la somaj nu pt fiecare angajat in parte ci pe acelasi ordin de plata pt.toti angajati" este un motiv pueril, doar de aruncat praf in ochi.
de ce nu spune ca nu a facut plata?
situatia este putin complicata de gradul de rudenie. adica, depinde pina unde vrea sa mearga vecina dvs.

cred ca poate incepe cu o cerere adresata angajatorului in scris, ptr care sa ia nr de inregistrare, in care sa solicite plata restantelor la contributii avand in vedere imposibilitatea inregistrarii la AJOFM ptr somaj. de asemenea, sa solicite dovada platii acestor restante pe numele ei (daca angajatorul nu vrea sa plateasca ptr toti macar ptr ea) intr-un termenj rezonabil de 5 zile de la depunerea cererii.
poate specifica in cerere ca, daca angajatorul nu-si indeplineste obligatia, asa cum este specificat si in art. 40 alin (2) lit f) din codul muncii, urmeaza sa depuna sesizare la ITM, la ANAF, sa actioneze in judecata ptr acoperirea prejudiciului (nu poate lua somaj, deci va trebui sa recupereze banii de la cumnat) si inscrierea in Buletinul Incidentelor Comerciale, astfel incat ii va fi f greu sa mai incheie contracte cu alte firme.
te rog sa ma crezi ca pana acum, chestia asta cu Buletinul Incidentelor Comerciale a prins f bine si a rezolvat problemele repede.
In caz ca respectivul cumnat nu cunoaste cum e cu buletinul, vecina poate sa-i dea o lectie de economie de piata si sa-i explice ca acest buletin este editat si actualizat de catre oficiul national al registrului comertului si poate fi accesat de orice firma care doreste sa incheie un contract cu alta firma si vrea sa-i cunoasca un pi9c istoricul. odata intrat in acest buletin primesti "buline negre" pe domenii, in cazul lui ptr neplata obligatii, ceea ce nu da tocmai bine.

succes(uri) si tine-ne la curent
clio06: Si pe mine m-ati prins cu Buletinul. :) De cine spuneati ca este editat si actualizat? Imi puteti da un link sa ma conving? Multumesc.
multumesc pt raspuns si iertati-mi nepriceperea dar nu am inteles prea bine,vecina poate sa-i ceara cumnatului sa plateasca doar pt ea contributia de somaj,nu toata restanta?si in caz ca da va fi valabila adeverinta pt somaj cand va aparea ca s-a platit in august 2009 contributia de somaj sa zicem din iule 2008 si lunile pana in aug 2009?asteptam raspuns,si mii de multumiri inca o data!
Nu stiu daca este posibil sa se faca plata doar pt o pesoana la somaj, dar cumnatul d-nei, daac vrea sa o ajute , ar putea sa incerce sa faca astfel.

penru angajat nu aer imposrtanat ca s-au platit mai tarziu contributiile, importanta este sa se plateasac totusi.

Clio:

te rog si eu de acel link cu Buletinul incidentelor, nici eu nu am stiut de el :)
ops, cred ca de fapt este specific fiecarui judet, asa-i? Nu exista si unul national?
Ultima modificare: Joi, 13 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Somaj merymilan merymilan buna seara.doresc si eu sa mi se raspunda la cateva intrebari in legatura cu depunerea actelor pt somaj.am lucrat la o firma de constructii timp de 3 ani si in ... (vezi toată discuția)
Somaj camitrif camitrif Buna ziua. Am o firma, care a lucrat in constructii ( pana anul trecut ). Din februarie anul 2009, nu am mai reusit sa ne platim datoriile la bugetul ... (vezi toată discuția)
Pot sa imi platesc singura contributia catre somaj? cristina velescu cristina velescu buna,pot sa imi platesc singura contributia catre somaj daca angajatorul nu a facut-o?sau cum l-as putea obliga pe angajator sa plateasca ?.mai beneficiez de ... (vezi toată discuția)