avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... gravide
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

gravide

Buna ziua, sotia mea nu a lucrat in ultimele 12 luni si deja e gravida in luna a 5-a, in scimb eu in ultimele 12 luni am o intrerupere de maxim 2 saptamani. Pot beneficia de acel ajuto de 600 de lei si sa muncesc incontinuare.... sau cel putin ceva compensator dar fara sa imi parasesc serviciul. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:17, 17 Mai 2016
1. Avand in vedere prevederile legale in vigoare, chiar daca aveti o intrerupere de maxim 2 saptamani in decursul celor 12 luni, veti putea beneficia de indemnizatia pentru CCC.

In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri impozabile.

Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului.

Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la art.4 alin. (2) din OUG 111/2010.

OUG 111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

In speta, veti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului chiar daca aveti acele perioade lipsa.

2. Daca doriti sa nu beneficiati de indemnizatie si sa stati acasa in CCC, atunci veti solicita direct acordarea stimulentului de insertie.
In acest caz, pe langa salariul acordat de angajator veti mai primi suma de 500 lei ca stimulent de insertie plus alocatia de stat pentru copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie crynaku crynaku sotia este insarcinata in 2 luni,eu am lucrat patru ani consecutiv pana in data de 16 noiembrie 2012,dupa care mi-sa desfacut contractul de munca cu acordul ... (vezi toată discuția)
Probleme indemnizatie crestere copil georgiana55 georgiana55 Buna ziua! am si eu o intrebare in legatura cu obtinerea indemnizatiei crestere copil. eu ( mama ) ma aflu acum in prenatal, dupa ce termin cele 126 zile ... (vezi toată discuția)
Intrerupere concediu crestere copil, stimulent de insertie rfilip rfilip daca am optat pentru concediu crestere copil varianta 2 ani la data de 01.05.2012 si pe 15.06.2012 reiau activitatea mai pot beneficia de stimulentul de ... (vezi toată discuția)