avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua

Tatal meu a decedat si doresc sa fac succesiunea. La data decesului era casatorit cu mama ( care traieste) si eu mai am un frate.
Tatal meu este proprietar impreuna cu mama mea pe un apartament. Tatal meu a facut succesiunea dupa tatal lui ( bunicul meu), bunica traieste. In urma succesiunii, tatal meu a ramas cu o casa si cateva terenuri agricole la tara.
Eu impreuna cu fratele meu ne-am inteles sa impartim in felul urmator bunurile: fratele meu sa intre in posesia apartamentului si eu in posesia casei si terenurilor de la tara. Precizez ca mama este de accord sa cedeze noua drepturile ei.
Noi avem actele necesare pentru apartament si terenurile de la tara. Pentru casa de la tara nu avem un act de proprietate dar este trecuta in actul de mostenire pe tatal meu l-a facut la succesiunea dupa decesul tatalui lui ( bunicul meu).
Daca puteti sa-mi spuneti va rog ce ar trebui ca eu si fratele meu sa intram in posesia bunurilor si ce acte ne-ar trebui?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Marian_Marian10 , utilizator 10:39, 18 Mai 2016
Succesiunea se face la Notar,
Deschiderea succesiunii se face la un notariat din localitatea unde a avut ultimul domiciliu persoana decedata.

Trebuie sa va prezentati cu
- certificatul de deces,
- acte de identitate (carte de identitate, certificat de nastere, certificat de casatorie)
- acte de proprietate (titluri de proprietate, contracte de v/c, etc.)
- certificate de atestare fiscala pentru proprietati cu impozitele platite
- doi martori care au cunoscut familia si sa nu fie din familie
- daca a avut conturi sau depozite in banci informati notarul
Multumesc pentru raspuns. In legatura cu casa de la tara, este de ajuns decat actul de mostenitor pe care tatal meu l-a facut la succesiunea dupa bunicul meu?
Da.
Am uitat sa mentionez si "alte acte care dovedesc dreptul de proprietate".;)
As mai avea o ultima intrebare. Cum se va proceda la succesiune? Noi fiind 3, eu, fratele si mama; 2 trebuie sa renunte la succesiune in favoarea celui de-al 3 lea? Sau se face un singur act in care eu si fratele meu impartim bunurile asa cum ne-am inteles? ( mama renuntand la drepturile ei in favoarea nostra)
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Lacd Lacd 5 frati mostenesc in 1997, dupa moartea parintilor, terenuri agricole, paduri, livezi, casa parinteasca.....Nici pana la aceasta ora nu au impartit bunurile ... (vezi toată discuția)
Sucesiune stefaniajohnston stefaniajohnston Buna ziua am o nelamurire daca vreti sa ma ajutati va rog ,,,avem o mostenire de la bunici ,,ei sunt decedati amindoi au 5 copii in urma cu ani de zile au ... (vezi toată discuția)
Succesiune teren bloc3c bloc3c 1.Tata a decedat in 2005. 2. A avut act de proprietate pentru un teren de 5ha (impreuna cu un frate si el decedat dupa obtinerea acestui titlu de ... (vezi toată discuția)