avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... plata cheltuielilor de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

plata cheltuielilor de judecata

Buna ziua.
In urma unei Hotarari a instantei civile , am fost obligat pt. plata unor cheltuieli de judecata. In cat timp si cum trebuie platite respectivele cheltuieli?
Iar daca nu exista termen de plata si creditorul sa prezentat deja la un executor pentru executarea silita a creantei ( mentionez ca a trecut o luna de la primirea Hotararii) , sunt obligat sa platesc cheltuielile de executare catre executor? Cu toate ca eram de acord sa platesc dar timpul era foarte scurt.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: truichici , utilizator 09:46, 24 Mai 2016
Creanța se achită, de îndată sau în termenul stabilit în hotărâre, creditorului prin orice modalitate de plată care confirmă efectuarea plății și titlul plății, spre exemplu ordin de plată cu mențiunea ” plata integrală a creanței din Hot nr. pronunțată în Dos. nr. al instanței”. Perioada de la cererea de executare făcută de creditor și somația executorului este mai mult de o lună. Întâi creditorul merge la arhiva instanței și solicită în scris definitivarea hotărârii - 3 zile -, apoi la executor cu cererea, executorul cerere încuviințarea instanței, 3 +7 zile, până se admite dacă se admite și se comunică încheierea alte 10zile, apoi executorul stabilește prin încheiere cheltuielile de executare silită și vă somează să achitați în termen de o zi creanța + cheltuielile de executare silită, alte 10 zile. Deci achitați imediat.
Dacă totuși ați primit somația achitați a doua zi, căci cheltuielile de executare sunt proporționale cu actele efectuate de executor, adică minimale.
Multumesc pt raspuns. Vreau sa precizez ca m am dus la executor fara sa fiu somat sau instintat , iar acolo m au anuntat ca dosarul este pe rol , nu sa reintors de la judecatorie mi au comunicat verbal ca in loc de 400 lei cat trebuia sa achit cheltuielile de judecata va trebui sa achit 950 de lei , fara nici o instintare prealabila. Este normal?
Achitați repede debitul principal. Executorul nu vă poate soma fără a-i fi comunicată Încheierea de încuviințare a executării silite de către instanță. Pentru restul de 550lei puteți face contestație în fața executorului. Iar dacă nu o admite, în 5 zile de la comunicarea Încheierii de stabilire a cheltuielilor de executare la instanță.
Multumesc!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Încuviințarea executării silite, părțile palaceathena palaceathena Am contestat sumele nelegale la care am fost obligată de Asoc. Am câștigat în fața instanței de apel. Mi-a fost respinsă oferta de plată în fața ... (vezi toată discuția)
Executare silita ioanandrei ioanandrei Va rog sa ma ajutati : In cazul in care o suma cu titlu \"cheltuieli de judecata \" se doreste a fi executata silit care este procedura ( debitorul este o ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli judiciare rrocambole rrocambole A l-a dat in judecata pe B, a pierdut procesul si a fost obligat sa achite cheltuielile de judecata. A facut recurs care a fost respins. A nu a avut intentia ... (vezi toată discuția)