avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sporul de toxicitate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sporul de toxicitate

am primit decizia de pensionare ptr.o vechime de 37,5 ani ,d.c 15 in grupa 2,mi s-a dat 3 ani la virsta de pensionare,dar stiam ca se calculeaza 3 luni la an=3,6 luni reducere,deasemeni nu am prezentat adeverinta cu sporurile de toxicitate ptr cei 15 ani lucrati in gr.2,ajuta la calcularea pensiei,deorece am primit o pensie destul d
e mica de 780 lei. e necesar sa cer o recalculare in cazul in care aduc adeverinta cu sporurile.Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:40, 19 Mai 2016
Pentru anii lucrati in grupa a II-a de munca se considera la vechime 1 an la 4 ani efectiv lucrati.
Sporul de toxicitate daca a fost acordat permanent se are in vedere la calculul punctajului anual al pensiei. In momentul in care depuneti adeverinta, solicitati si recalcularea pensiei.
Sporul de toxicitate si grupa de munca sunt notiuni diferite si se acorda dupa legislatie diferita. Daca se lucreaza in grupa de munca nu se acorda obligatoriu spor de toxicitate si invers.
1. Conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (art. 55) pentru cei 15 ani lucrati in gr. a II-a de munca se reduce varsta standard de pensionare cu 3 ani si se adauga la stagiul de cotizare 4 ani si 3 luni (3 luni la an).

2. Daca la stabilirea pensiei nu s-au avut in vedere anumite sporuti puteti prezenta acum adeverinta cu aceste sporuri si sa solicitati recalcularea pensiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata somnu somnu Buna ziua, Se poate recalcula o pensie anticipata daca a trecut termenul de contestatie? se iau in considerare in calculul pensiei anticipate orele de ... (vezi toată discuția)
Gr. a-ii-a de munca Rodi123 Rodi123 Buna ziua, As dori sa stiu daca pentru 8 ani si 3 luni lucrati in gr. a II-a se poate iesi la pensie mai devreme, se mai dau 3 luni la an pentru mediul ... (vezi toată discuția)
Dosar pensionare marianaadriana marianaadriana Buna ziua,am varsta de 56 de ani cu o vechime totala de 37 de ani,din care 18 ani in grupa 1 de munca 100 la suta.care imi va fi varsta de pensionare?sporurile ... (vezi toată discuția)