avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratoarea blocului vrea sa platesc eu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratoarea blocului vrea sa platesc eu reparatiile pricinuite de cei care mi-au adus mobila

Acum o luna mi-am renovat in apartament.

Cand m-am dus sa platesc intretinerea ultima data, m-a amenintat administratora cum ca eu sa trebuie sa platesc reparatiile pentru usa termopan de la intrarea in bloc.
Ea zice ca lucratorii care mi-au carat sus mobila au fortat usa de la intrare de la bloc si au stricat-o.
Precizez ca eu nu am vazut intamplarea , nici administratora, probabil altcineva i-a zis. Nu ii cunosc personal pe cei care mi-au adus mobila in apartament

M-am uitat la usa de termopan, e stricat zavorul de fixare in tavan. Nu stiu daca usa avea acea defectiune de dinainte.

Are vreun drept administratora sa imi impute mie acel cost, sau sa repar, avand in vedere ca nu l-am pricinuit eu?
Sau sa imi adauge mie, in viitor, la intretinerea lunara costul reparatiei usii? Din ce stiu ar trebui sa existe un fond de reparatii al blocului

Multumesc anticipat

Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2016
alinaqf, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:02, 20 Mai 2016
Da, are acest drept, daca poate dovedi prin marturiile locatarilor sau prin imagini ale camerelor video (daca aveti asa ceva) ca oamenii care v-au adus mobila au fortat cumva usa.
Este temeinic si legal ca proprietarul sa achite c./v prejudicii/daune generate de desfasurarea de actiuni in interesul acestuia
Daca cei care v-au adus mobila si au transportat-o ,pana in apartament au inteles sa forteze usa de acces in scara/imobil,este temeinic ca dv sa suportati c/v remedieri
Pai si daca omul care imi livreaza pizza sparge oglinda la lift sau forteaza usa de la intrare, tot eu sa platesc pentru el? Sau daca face accident pe drum? Sau moare? Raspund tot eu?

E major, trebuie sa raspunda pentru ce a facut el. Asa e si in cazul meu.

Mie mi s-ar parea normal ca ei sa plateasca, serviciul platit de mine nu include fortarea usilor sau asigurarea raspunderii civile. Includea doar livrarea mobilei. Daca aveau probleme trebuiau sa comunice.

Adica distrugerea de bunuri trebuie suportata de fiecare in parte, daca nu a fost ceruta expres de alticineva (proprietar) - asa mi se pare normal

Va rog sa publicati textul de lege care spune ca proprietarul este responsabil de toate daunele voite sau nu, facute de cei ce livreaza un obliect in drum spre adresa de livrare. Cred ca ar fi o premiera in lume ca cineva sa fie obligat sa plateasca tot ce distrug curierii in timpul serviciului lor, asa, doar pentru ca ai apelat la ei si ei au chef sa strice
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2016
alinaqf, utilizator
HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
...............
B. Obligatii:
..............
e) sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii, daca ei sau alte persoane care actioneaza in numele lor au provocat daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu;
Atunci cand un proprietar isi aduce mobila in casa, isi face reparatii in apartament, chiar cu ajutorul altor persoane... nu trebuie sa strice (el sau persoanele ce-l ajuta), sa deterioreze proprietatea, pentru ca aceasta este a tuturor si toti se folosesc de ea: scari, pereti, usi de intrare in bloc, interfoane, lift...
Asa este normal, firesc, logic.
In acest sens legea 230/2007 prevede:
Art. 17. -Dacă proprietarul unui apartament ori spaţiu sau oricare altă persoană care acţionează în numele său provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament sau spaţiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligaţia să repare stricăciunile sau să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.

Si apoi ideea se reia in HG 1588/2007, parca si mai clar:
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
B. Obligaţii:
e) să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii, dacă ei sau alte persoane care acţionează în numele lor au provocat daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spaţiu;

Sigur ca daca vine un strain de bloc, unul ce nu are nici o legatura cu vreun proprietar si strica usa de la intrare sau liftul, acel om ar trebui sa suporte costul repartiei. Numai ca in asemenea situatii e greu de gasit, de identificat persoane iar asociatia este nevoita sa repare si sa imparta cheltuielile pe toti proprietari.
Dar, in cazul cand se stie ca stricaciunea a fost facuta de echipa de muncitori ce a lucrat la apartamentul 15, este firesc sa suporte repartia proprietarul apartamentului 15.
Proprieatrul are obligatia sa supravegheze echipa ce lucreaza, sa-i indrume la intrarea in bloc, sa le explice regulile acelei asociatii, sa-i determine sa respecte orele de liniste...
Altfel ajungem sa invitam "prieteni" la noi si sa-i lasam sa sparga usa, sa stice liftul, sa arunce mizeria pe casa scarii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cheltuieli spatii comune aferente unui bloc combat2k combat2k Situatie curenta - asociatie de proprietari pe complex rezidential cu mai multe blocuri. Exista spatiile comune aferente complexului (spatii verzi, cai ... (vezi toată discuția)
Intrare scara bloc violete violete Buna ziua , Locuiesc intr-un bloc unde la parter functioneaza un cabinet psihologic intr-un apartament . Acest cabinet nu are intrare separata , si toti ... (vezi toată discuția)
Schimbare usa intrare bloc rrocambole rrocambole Presedintele unei asociatii de proprietari a hotarat schimbarea usii de la intrarea unei scari de bloc cu una termopan, fara sa-i intreba pe toti proprietarii ... (vezi toată discuția)