avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatoria incheiata in germania, divortul poate fi ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatoria incheiata in germania, divortul poate fi cerut in romania?

m-am casatorit in germania, eu fiind cetatean roman iar sotul cetatean german. inca nu am transcris certificatul de casatorie in romania, intrucat nu este inca apostilat. stiu ca dupa apostilare trebuie sa depun actele la starea civila in orasul de domiciliu, pentru transcriere.
intrebarile mele sunt:
-exista vreun termen de depunere a certificatului de casatorie pentru a fi transcris?
-pot solicita divortul in romania, chiar daca casatoria a fost incheiata in germania? si care este procedura?
mentionez faptul ca domiciliul meu este in romania.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 09:08, 14 August 2009
casatoria este guvernata de legeatarii unde a fost incheiata, deci veti divorta in germania.
daca faceti transcrierea casatoriei si in romanai veti putea divorta in tara .
regula va fi ca divortul este de competenta instantei de la ultimul domiciliu comun al sotilor .
daca nu au domiciliu comun , instanta competenta este cea de la domiciliul paratului .
faceti initial transcrierea .
In principiu instanta competenta este cea de la locul domiciliului comun, asa ca ar fi insntantele germane (asta daca ati avut un domiciliu comun!)
In Romania puteti cere divortul doar daca ati locuit aici cel putin 1 an (Regulamentul 2201/2001, Art 3 alin 1, a pct 5). Insa legea dupa care se va pronunta divortul va fi tot cea germana ( Legea 105-domiciliul comun!) pare-se!
presupun ca atunci cand ati mentionat ca pot divorta in romania, cu conditia sa fi locuit aici cel putin un an, v-ati referit la locuit impreuna?
nu, nu am locuit impreuna nici in germania si nici in romania. doar ne-am casatorit acolo, eu m-am intors in tara, iar el din cauza serviciului este tot timpul pe drumuri. asa ca nu avem un domiciliu comun.
multumesc tuturor pentru raspunsuri.
E suficient daca dvs ati locuit in Romania cel putin un an, inainte de depunerea cererii.
Daca nu... domiciliul paratului...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea casatoriei incheiata in italia page page Buna,in ce conditii poate fi desfacuta în Romania o casatorie incheiata in Italia intre doi romani ,fara minori si cu capat de cerere de partaj? (vezi toată discuția)
Divortul de un cetatean turc nuran nuran Vreau sa divortez de sotul meu este cetatean Turc si sintem despartiti in fapt de aproape 9 luni : unde trebuie sa intentez divortul si cat va dura? Cu ... (vezi toată discuția)
Divort andrei sav andrei sav sunt casatorit de un an de zile in mexic .nu locuiesc acolo ,am domiciliul in Romania.Asi dori sa stiu cum pot divorta fara sa ma deplasez in Mexic.Ce acte ... (vezi toată discuția)