Buna ziua,
In cazul in care un salariat este toata luna in concediu medical si are o imputatie pe care o plateste in rate se poate retine din indemnizatia care i se cuvine pe concediu medical rata aferenta lunii respective?
Multumesc.
Potrivit codului muncii, imputatia se retine din drepturile salariale. Daca a fost intreaga luna in CM, angajatul respectiv beneficiaza de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate, care are alta sursa decat drepturile salariale dar aveti posibilitatea sa ii solicitati sa depuna in numerar la casierie suma constituind rata respectiva.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Mai am o situatie cu un salariat care este toata luna in concediu medical si are decizie de penalizare pentru 3 luni.Am aplicat penalizarea o luna, cea de-a doua fiind in concediu medical iar la sfarsit se lichideaza.Pot proceda ca in situatia prezentata anterior?
Multumesc.
Eu consider ca, avand concediu medical o luna, intervine suspendarea de drept a contractului. Ca urmare, urmeaza sa ii retineti in continuare procentul respectiv, pana se implinesc 3 luni, dupa incetarea suspendarii contractului.
in principiu este adevarat faptul ca nu este prea ortodoxa retinerea penalizarii din indemnizatia suportata din fondul de 0,85%, dar sa nu uitam ca primele zile sunt suportate de angajator ;), si in plus indemnizatia pt CM tot drept salarial este.
anyaa. penalizarea se poate retine numai pe perioada angajarii.
Pai Codul Muncii prevede ca si sanctiuni:
Art. 264.
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
Ca urmare, retinerile se fac doar din salariul de baza, eventual din indemnizatia de conducere. Nu si din alte sume/drepturi salariale.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Concediu medical
carmenghe
Am un salariat care in luna noiembrie a lucrat 13 zile, 8 zile fiind in concediu medical, cod 01. Din cele 8 zile, 3 zile lucratoare sunt suportate de unitate, ... (vezi toată discuția)
Aplicare sanctiune
costic
In situatia cand persoana sanctionata cu reducerea salariului de bază pe o durată de 3 luni cu 10% primeste fluturasul si observa ca de fapt pe langa ... (vezi toată discuția)