avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Scadere contributie din masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Scadere contributie din masa succesorala

Parintii mei au construit o casa, in care am locuit impreuna cu ei, am achitat toate cheltuielile de intretinere si i-am ingrijit.
Mai mult, am contribuit cu o suma importanta la constructia acestei case.
Spre deosebire, fratii mei nu au contribuit cu nimic si nu au ajutat cu nimic.
Apreciez ca nu se cuvine ca fratii mei sa mosteneasca si contributia pe care am adus-o eu la edificarea casei.
Pot asadar sa 'deduc' banii pe care i-am investit in constructie, incat sa fie redusa masa succesorala cu banii pe care i-a platit eu, doar restul de mostenire impartindu-se intre frati?
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 11:39, 27 Mai 2016

Imbunatatirele le-am facut de bunavoie.

Adica am contribuit la constructia casei. Daca nu dadeam eu bani, parintii nu aveau cum sa construiasca casa.
Adica, apreciez ca am contribuit cu aproxim 50% din costurile constructiei!!!!

Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2016
mahat, utilizator
Asa cum v-am spus mai sus, parerea mea este sa va faca parintii donatie pe o cota de x % iar restul se va imparti mostenitorilor. Veti beneficia si dvs. din masa succesorala, apoi le puteti plati o sulta fratilor pentru a beneficia de tot imobilul.
Puteti sa le cereti parintilor un act prin care sa se consemneze ca s-au inprumutat de la dumneavoastra cu suma de xxx lei pentru constructia casei. Mergeti la notar si faceti actul si dumneavoastra veniti cu extrasele de cont si cu lista sumelor cu care ati contribuit ca sa dovedeasca acest lucru. Dupa moartea ambilor parinti veti scadea din valoarea casei datoria si restul se va impartii frateste.
Dupa decesul unuia dintre parinti se vor imparti cotele conform legii, initial cota de 1/2 a parintelui decedat.
Asa ca trebuie sa scada din valoarea casei incepand cu dezbaterea primei succesiuni si nu dupa decesul ambilor parinti.
Daca se face un contract de imprumut la notariat, mostenitorii vor primi la succesiune atat casa cat si datoria. Deci inclusiv Dumneavoastra veti avea o cota parte din datorie.
Atentie, pot sa invoce prescrierea daca au trecut 3 ani.
Poate tot o donatie, sau chiar o vanzare-cumparare ar fi solutia. Vorbiti si cu un notar. Sau o dare in plata, cota parte din casa contra sumelor imprumutate (acum e discutabil daca au fost imprumutate sau donate).
Daca a fost donatie, atunci mostenitorii primesc si donatia, daca a fost imprumut, mostenitorii au obligatia de a-l inapoia in limita activului mostenit.
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2016
DinuX, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate vorbi despre succesiune cand apartamentul a fost achitat de parintii mei? andreea3721 andreea3721 Buna ziua, Sotul meu a decedat. Am avut impreuna doi copii. Sotul a mai avut un copil din prima casatorie. Copilul din prima casatorie a sotului a deschis ... (vezi toată discuția)
Partaj muresan_maria muresan_maria in urma decesului tatalui meu a ramas mama vitrega, si casa care este trecuta pe amandoua 50-50 intabulata.acum vrem sa vindem.problema care este ca impartirea ... (vezi toată discuția)
Părinții au zis că-și împart averea dându-ne câte o jumătate mie și fratelui, dar eu le-am cumpărat casa ca să o scap de o licitație. mai are dreptul fratele meu la ea? Daniela 1967 Daniela 1967 Parintii au zis ca impart pe jumatare averea la copii. Suntem doi frati. Eu am cumparat casa parinteasca ca sa o scap de la o licitatie si am ramas ... (vezi toată discuția)