avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instrainarea proprietatii de catre persoana bolnava de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instrainarea proprietatii de catre persoana bolnava de Alzheimer

Bunica mea are 77 de ani si este bolnava de dementa Alzheimer. Eu si fetita mea de 8 ani locuim in aceeasi casa cu ea. Eu am in proprietate jumatate de casa iar bunica are jumatate. De o perioada de timp, sora ei o incita impotriva familiei, a mea si a fratelui meu, deoarece doreste acest apartament in care locuim noi. Eu cand m-am mutat in aceasta casa, cu 8 ani in urma, am renovat toata casa, am schimbat mobila si electrocasnicele cu unele noi si am achitat toate datoriile casei, ceea ce fac in continuare. Bunica mea are pensie de aprox. 800 lei dar mai mult de jumatate din ei isi pune in banca. mancarea si facturile lunare sunt achitate de mine. Sora bunicii si sotul acesteia m-au sunat cu tot felul de injurii si amenintari, urland ca aceasta casa le ramane lor. Intrebarea este: bunica poate sa instraineze partea ei de casa in conditiile in care judecata ei este grav afectata? Ea ce vede la tv. crede ca se intampla in realitate - respectiv in filmele indiene si alte emisiuni / filme de aventuri. Ei zic ca eu ii sabotez telefonul, ca i l-am bagat pe o lista neagra, desi vorbeste la un telefon mobil zice ca nu aude bine pt ca ii umblu eu la fire si tot felul de inventii si inchipuiri. Deoarece am programul de lucru pana la ora 18, crede ca umblu aiurea pe strazi deoarece ea cand muncea venea acasa la 14.30 si i se pare anormal sa vin acasa la 18.30.. istoriile sunt multe. Ce pot sa fac in aceasta situatie? Care sunt sansele ca mostenitorii de drept ai bunicii adica eu si fratele sa ramanem fara aceasta jumatate de casa? Multumesc
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 15:48, 28 Mai 2016
In mod normal, avand in vedere boala de care sufera bunica, aceasta nu ar putea vinde o proprietate, consimtamantul sau la vanzare putand fi viciat.Pe de alta parte, avand in vedere varsta acesteia, la intocmirea contractului de vanzare-cumparare notarul va solicita un certificat IML si vanzarea se va face doar daca din cuprinsul acestuia va reiesi ca bunica este capabila sa incheie o astfel de tranzactie
Nu stiu cum se face aceasta evaluare la IML dar sper ca in cazul in care va face asta sa fie cat se poate de coerenta, avand in vedere ca de multi ani a fost trimisa de medici cu specialitati diferite la psihiatrie. Si cand intr-un final medicul de familie a convins-o, a primit diagnostic de "dementa si alzheimer cu debut tardiv". Iar sora ei profita de instabilitatea psihica pe care o are si ne face noua zile negre.

Am investit in aceasta casa toate economiile mele si nu as vrea sa ma trezesc cu copilul pe drumuri dupa cate am patimit si cate "mizerii" suport in continuare (rautati, injurii.. mi-a taiat cablul pentru internet, mi-a luat actele si nu stiu cui le-a dat dar am scos duplicat, mi-a luat din bani, din alimentele pe care le cumpar in casa ii da surorii ei in sacosa cand eu sunt plecata la serviciu)
Presupunand ca notarul nu va cere un certificat IML, ar fi posibil ca sora bunicii sa intre in posesia partii ei de proprietate? Ce sanse sunt ca sora bunicii sau copiii acesteia sa devina proprietari pe aceasta jumatate de apartament?
Cereti in instanta punerea ei sub interdictie.
Ce presupune aceasta punere sub interdictie?

Avand in vedere ca are o stare de sanatate precara psihic nu vreau sa ii fie mai rau decat ii este - nu a avut o viata usoara: cand era copil a trecut printr-un razboi, apoi i-a murit unicul copil... e suficient ca datorita surorii ei este este agresiva verbal. Este totusi bunica mea. Dar nici nu vreau sa ma trezesc pe drumuri din cauza unor oameni profitori.

Alte discuții în legătură

Dementa mariw mariw Bunicul meu e proprietarul casei unde locuiesc eu,mama,tata si bunica. Bunicul meu fiind divortat de bunica,mama fiind fiica lui. Bunicul meu a avut tendative ... (vezi toată discuția)
Cine poate fi martor intr-un proces de punere sub interdictie si stabilire tutela pentru un bolnav alzheimer bibliopod bibliopod In urma decesului tatalui meu, vreau sa fac o cerere de punere sub interdictie si stabilire tutela pentru mama mea, bolnavă Alzheimer în stare gravă. De ... (vezi toată discuția)
Reprezentare persoana cu handicap grav mihaeza73 mihaeza73 Am un fiu care are 20 ani. Este evaluat cu handicap grav permanent (tetrapaeza spastica), si nu are discernamant. As dori sa aflu sub ce forma as putea sa-l ... (vezi toată discuția)