avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instrainarea proprietatii de catre persoana bolnava de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instrainarea proprietatii de catre persoana bolnava de Alzheimer

Bunica mea are 77 de ani si este bolnava de dementa Alzheimer. Eu si fetita mea de 8 ani locuim in aceeasi casa cu ea. Eu am in proprietate jumatate de casa iar bunica are jumatate. De o perioada de timp, sora ei o incita impotriva familiei, a mea si a fratelui meu, deoarece doreste acest apartament in care locuim noi. Eu cand m-am mutat in aceasta casa, cu 8 ani in urma, am renovat toata casa, am schimbat mobila si electrocasnicele cu unele noi si am achitat toate datoriile casei, ceea ce fac in continuare. Bunica mea are pensie de aprox. 800 lei dar mai mult de jumatate din ei isi pune in banca. mancarea si facturile lunare sunt achitate de mine. Sora bunicii si sotul acesteia m-au sunat cu tot felul de injurii si amenintari, urland ca aceasta casa le ramane lor. Intrebarea este: bunica poate sa instraineze partea ei de casa in conditiile in care judecata ei este grav afectata? Ea ce vede la tv. crede ca se intampla in realitate - respectiv in filmele indiene si alte emisiuni / filme de aventuri. Ei zic ca eu ii sabotez telefonul, ca i l-am bagat pe o lista neagra, desi vorbeste la un telefon mobil zice ca nu aude bine pt ca ii umblu eu la fire si tot felul de inventii si inchipuiri. Deoarece am programul de lucru pana la ora 18, crede ca umblu aiurea pe strazi deoarece ea cand muncea venea acasa la 14.30 si i se pare anormal sa vin acasa la 18.30.. istoriile sunt multe. Ce pot sa fac in aceasta situatie? Care sunt sansele ca mostenitorii de drept ai bunicii adica eu si fratele sa ramanem fara aceasta jumatate de casa? Multumesc
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 15:48, 28 Mai 2016

Se impune punerea sub interdictie si instituirea tutelei .( nu este incidenta curatela, intrucat persoana nu are discernamant ).

Trebuie sa va adresati instantei de judecata, pentru a-o pune sub interdictie judecatoreasca pe mama dumneavoastra, bolnava , si sa solcitati, de asemenea, instituirea tutelei asupra acesteia.( dumneavoastra puteti avea calitatea de tutore, precum si orice alta persoana interesata, care nu prezinta interese contrare cu cele ale bunicii dvs.).

Cererea se depune la Judecatoria in raza careia domiciliaza persoana incapabila din punctul de vedere al legii civile.

( la aceasta se anexeaza actele doveditoare ale starii de sanatate ale celui a carui punere sub interdictie se solicita).

Instanta va trimite dosarul la Parchetul de pe langa Judecatorie , pentru efectuarea cercetarilor.

Dupa primirea concluziilor reprezentantului Ministerului Public, cererea va fi solutionata de instanta de judecata.

In cadrul procesului va fi ordonata o expertiza medico-legala de apreciere a lipsei de discernamant a fiului dumneavoastra.

Pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie, puteti solicita numirea unui curator special.

Succes.
Am o nelamurire: de ce are sora bunicii pretentii pt casa respectiva..?
Dvs. si fratele detineti o jumatate din casa, iar bunica, cealalta jumatate. Sora bunicii nu are nici un drept daca spuneti ca doamna bolnava este bunica dvs, asta inseamna ca a avut cel putin un copil, mama/tatal dvs., iar daca acesta nu mai traieste, dvs nepotii sai, de la copilul sau, aveti dreptul,dupa ce bunica a deceda. Sau pana va fi declarata fara discernamant. Cu acel diagnostic, nu are cum sa se mai poata descurca singura, deci, tutela.
Pana la evaluare medico-legala, poate clarificati daca sora bunicii vorbeste fara acoperire.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2016
CRM2013, utilizator
Sora bunicii are nevoie deoarece si ea are copii, nepoti si stranepoti. De aceea incearca diverse tehnici de intimidare catre mine si fratele meu. Dupa ce a murit tatal nostru, sora bunicii a incercat sa o pacaleasca pe mama sa isi puna ipoteca pe casa pentru un credit pe care dorea sa il faca (dar nu sa puna ipoteca pe casa ei - ea avea la vremea aceea apartament). Nu caut sa gasesc o explicatie pentru ceea ce face deoarece cu siguranta nu voi gasi ceva bun, uman.

Si avand in vedere ca nu am cum sa o pazesc pe bunica de influenta ei (vine la noi acasa cand eu sunt la serviciu spre ex., o suna mereu sa o intarate impotriva noastra) - cred ca tot ce pot sa fac este sa imi iau ceva masuri de precautie.

Doar ca sunt destul de dezorientata - nu vreau sa fac actiuni in instanta care sa o implice pe bunica. Vreau doar sa ma asigur ca nu voi ramane fara jumatate de apartament dupa ce am investit acolo toate economiile.

Am o alta intrebare: acum sora bunicii o indeamna pe bunica sa se marite. Este posibil asa ceva? Sunt fara cuvinte, nu imi vine sa cred ce se intampla...
@ina2007
Chiar ca nu este de inteles atitudinea matusii. Si daca bunica s-ar marita, dupa decesul acesteia, sotul supravietuitor va avea drept de mostenirea din partea bunicii, in niciun caz dansa, ca sora a defunctei. Problema este sa nu faca un pas inapoi cat timp este in viata. Si pentru asta, ati primit sfatul competent, punerea sub interdictie si numirea unui curator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dementa mariw mariw Bunicul meu e proprietarul casei unde locuiesc eu,mama,tata si bunica. Bunicul meu fiind divortat de bunica,mama fiind fiica lui. Bunicul meu a avut tendative ... (vezi toată discuția)
Cine poate fi martor intr-un proces de punere sub interdictie si stabilire tutela pentru un bolnav alzheimer bibliopod bibliopod In urma decesului tatalui meu, vreau sa fac o cerere de punere sub interdictie si stabilire tutela pentru mama mea, bolnavă Alzheimer în stare gravă. De ... (vezi toată discuția)
Reprezentare persoana cu handicap grav mihaeza73 mihaeza73 Am un fiu care are 20 ani. Este evaluat cu handicap grav permanent (tetrapaeza spastica), si nu are discernamant. As dori sa aflu sub ce forma as putea sa-l ... (vezi toată discuția)