M-am confruntat cu o situatie la un SRL-ist cu putin timp in urma si as dori, daca se poate, sa-mi spuna si mie cineva cum as putea-o rezolva 100%:
1) nu mi-a fost platit salariul la timp, conform contractului de munca, pt ultimele 2 saptamani lucrate, m-a bagat in concediu de odihna fara voia mea (nu am semnat nimic, ci doar asa a pus el pe fisa de pontaj, pt a nu-mi mai da echivalentul in lei pt concediul de odihna pe anul acesta);
2) in posesia banilor restanti am intrat dupa aproape 2 luni, dupa ce am facut sesizare la ITM (inclusiv ITM a musamalizat verificarea respectiva, adica nu a primit amenda SRL-istul);
3) in foaia de lichidare de la el, era mentionata o suma mai mare (aproape corecta), dar el mi-a virat o suma mai mica.
L-as putea actiona in judecata pt delapidare (art. 295 Cod penal)?
La ce art. din Codul civil s-ar incadra prejudiciul creat, pt neplata salariului, conform contractului?
2 . Codul Muncii
art.166
...
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Art. 253
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
....
Neplata sau întârzierea plăţii salariului este o fapta să atragă răspunderea patrimonială a angajatorului.
Demisie fortata
mireloi
Lucrez in turism, la o societate de 1 an zile, in timpul acesta nu am beneficiat de concediu de odihna, am lucrat ore suplimentare,nu mi`a fost respectat ... (vezi toată discuția)
Drepturi banesti
leusan
am lucrat la o societate 5 luni.progarm 24/48.Salariul a fost platit cu multa intirziere fata de contract ,in transe si mai mult de atat nu au fost platite: ... (vezi toată discuția)