avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcare drepturi persoana cu dizabilitati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcare drepturi persoana cu dizabilitati

Buna ziua!

Am un cumnat cu handicap grav si am nevoie de indrumare.

Problema este urmatoarea:

Cumnatul meu in varsta de 24 ani are boala G28;G40, HANDICAP GRAV, GRAD 1, certificatul fiind NEREVIZUIBIL, avand incapacitate de 95% - nu vorbeste, nu mananca singur, nu se poate deplasa.

Mama lui (in varsta de 53 de ani), curatoarea legala, a fost angajata ca ASISTENT PERSONAL, insa in luna august 2013, primaria de care apartine, a obligat-o sa intre in somaj, amenintand-o ca nu o sa mai fie platita, deoarece la momentul respectiv se faceau restructurari de personal in cadrul primariei, iar somajul era singura modalitate prin care putea sa mai primeasca bani.
A stat in somaj pana in luna august 2014.

Problema este ca, desi cumnatul meu are indemnizatie, mama lui nu are posibilitatea, sub nicio forma, sa-si gaseasca un alt loc de munca, prin urmare doreste sa se reangajeze ca asistent personal, insa cei de la primarie au spus ca daca a fost in somaj, nu se mai poate reangaja pe acest post.

Consider ca sunt incalcate drepturile persoanei cu dizabilitati si dreptul la munca al mamei.

Rugamintea mea este sa ma indrumati spre o asociatie/avocat care ma poate ajuta cu aceasta problema, deoarece nu stiu ce anume se poate face din punct de vedere legal pentru ca soacra mea sa-si reia postul de asistent personal, fiind singura posibilitate prin care sa-si poata achita darile catre stat si prin care sa poata face vechime pentru a putea iesi la pensie.

Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 25 Mai 2016
1. Nu exista niciun text de lege care sa interzica ceea ce sustine PrImaria respectiva.

2. Contractul individual de munca al asistentului personal se incheie cu primaria localitatii de domiciliu sau resedinta a persoanei cu handicap grav, dupa caz, in termen de maximum 30 de zile de la data inregistrarii cererii, potrivit art.39 alin. (1) din Legea nr. 448/2006.

In acest caz, mama cumnatului dvs. va trebui sa depuna la Primarie dosarul de angajare pentru functia de asistent personal.

In situatia in care Primaria refuza sa incheie c.i.m., atunci va trebui sa promovati o actiune in instanta impotriva acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua am un copil minor cu grad de handicap 2( accentuat) ... farcasalin farcasalin Buna ziua Am un copil minor cu grad de handicap 2( accentuat) si vreau sa stiu daca conform art.28 din L 448/2006,eu si sotia fiind reprezentanti legali,eu ... (vezi toată discuția)
Somaj asistent personal persoana handicap grav stanceni stanceni Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt angajata ca si asistent personal pt persoana cu handicap grav de 20 de ani, iar saptamana trecuta ... (vezi toată discuția)
Asistent personal persoana cu handicap grav ADINABODESCU ADINABODESCU Sotul meu are o epilepsie.De la comisia de expertiza i se da certificat de handicap grav gradul 1 cu insotitor.Intrebarea mea este daca este obligat sa aiba ... (vezi toată discuția)