avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj voluntar fara sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj voluntar fara sulta

Buna ziua,

Am realizat partajul voluntar fara sulta, in timpul casatoriei, intre mine si sotul meu. Eu am ramas cu garsoniera, iar el nu a avut nici o pretentie la sulta. Asta este trecut si in actul de partaj.
Mai este necesar un act suplimentar, gen donatie? Fiind fara sulta, este nevoie sa specifice undeva donatie?
De asemenea, poate anula acest act de partaj voluntar? Sau poate cere mai apoi plata sultei?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 14:46, 28 Mai 2016
Partajul fara sulta sau fara atribuire de bunuri este prezumat a fi donatie. Domnul insa a semnat acel act si nu l poate ataca. Insa mostenitorii rezervatari ai domnului pot cere reductiunea partajului daca va fi considerat de instanta ca donatie. Acum dvs nu trebuie sa faceti nimic.
Inteleg ca toata viata de acum (dupa decesul sotului), exista posibilitatea ca un mostenitor rezervatar sa apara si sa ceara prin instanta jumatate din partea sotului.
Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2016
Poizan, utilizator
Inteleg ca toata viata de acum (dupa decesul sotului), exista posibilitatea

Doar 3 ani exista acest risc, dupa perioada asta ar fi tardiv.
Este posibil sa ieșiți cu bine în caz de proces.
Chiar dacă este atacat actul nu este obligatoriu sa obțină câștig de cauza alți moștenitori.
Noua lege și pe aceste aspecte a creat probleme cu privire la dreptul de proprietate al fiecăruia dar în instanta puteți câștiga procesul...daca va fi vreunul...evident...
@Poizan
In urma partajului, ati devenit unic proprietar. Il puteti vinde si cumpara altul, il puteti instraina prin donatie, cum doriti dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de proprietate. posibilitatea de a dispune prin acte oneroase sau cu titlu gratuit. modalitati cami250786 cami250786 Buna ziua, O prietena apropiata are sotul bolnav de cancer in stadiul 4 si au in proprietate impreuna un apartament , o garsoniera si o masina.Mama sotului ... (vezi toată discuția)
Anulare act de partaj voluntar suvagau_elena suvagau_elena Buna ziua! Am si eu o intrebatre la dvs. Tatal meu a decedat in anul 2000, mostenitori fiind mama si 2 copii ( eu si sora mea). Eu am facut renuntare la ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate catre minor AdrianMa AdrianMa Buna seara. Am hotarâre de divort definitiva de aproximativ un an si jumatate. Urmeaza sa fac partajul cu fosta sotie. Obiectul partajului este un ... (vezi toată discuția)