avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli bloc

Am mai multe intrebari referitoare la cheltuielile pentru diferite reparatii ale blocului: cum se imparte suma totala, pe locatar sau pe apartament? Cine stabileste necesitatea efectuarii unor reparatii? Nu trebuie cerut acordul tuturor locatarilor, pe baza de tabel, cu semnatura ? Daca un locatar sesizeaza o problema a blocului, care necesita rezolvare urgenta, iar administratia nu ia nicio masura in acest sens, cine plateste eventuala amenda pentru nerespectarea legii?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2016
maribella, utilizator
Cel mai recent răspuns: ionica1980 , utilizator 23:29, 19 Iunie 2017


1-
cum se imparte suma totala, pe locatar sau pe apartament?

HG nr 1588/2007
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate
Art. 43. — Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiiIor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

2-
Cine stabileste necesitatea efectuarii unor reparatii? Nu trebuie cerut acordul tuturor locatarilor, pe baza de tabel, cu semnatura ?

Depinde de reparatii
Daca este vorba despre reparatii urgente,comitetul executiv ,conform dispozitii in vigoare este competent sa analizeze si sa dispuna executarea acestora
De regula ,adunarea generala dispune fond la indemana comitetului executiv,din care acesta poate utiliza sume pentru executarea de reparatii urgente la parti comune
Este obligatoriu de obtinut acordul proprietarilor in cazul executarii de reparatii periodice la partea comuna care necesita surse financiare substantiale-hidroizolatie terasa.modernizare si eficientizare energetica imobil
3-
administratia nu ia nicio masura in acest sens, cine plateste eventuala amenda pentru nerespectarea legii

Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie care fiind si presedintele comitetului executiv are obligatia sa mentina in stare tehnica de functionare partile comune din imobil
Responsabil pentru achitarea eventualei amenzi este cel care este precizat in PV contraventie
Majoritatea sanctiunilor se aplica asociatiei de proprietari,respectiv amenda se recupereaza de la toti proprietarii
Sunt mai putinre cazuri in care amenda se aplica strict presedintelui de asociatie
Multumesc mult pentru raspunsul prompt, am citit si eu acel articol din HG, dar nu mi se pare corect, ar trebui sa se ia in considerare faptul ca o singura persoana, deci un singur venit pentru cheltuielile unui apartament, plateste aceeasi suma pentru cheltuielile comune ca cei care au 4 sau 5 salarii intr-un apartament! Daca se strica liftul, eu, care-l folosesc de doua ori pe zi, platesc la fel ca cei care merg de 5 x 2 cu el! La fel si cu celelalte cheltuieli, e foarte mare diferenta, la 5 salarii, dupa plata cheltuielilor, mai raman 4 salarii jumate, la o pensie minima, abia raman cu jumatate!
In ceea ce priveste reparatiile nerezolvate pentru probleme care prezinta un potential risc de incendiu, eu am anuntat administratorul si am solicitat remedierea situatiei, dar nu s-a luat nicio masura, atunci ma intreb de ce ar trebui sa platesc si eu eventualele penalizari, cand nu depinde de mine aceasta problema? Cred ca ar trebui modificat ceva la aceasta lege, care mi se pare discriminatorie.
Observ ca a trecut mai bine de un an de zile si n-am primit niciun raspuns concret la nelamuririle mele, doar citate dintr-o lege care nu ma afecteaza, deoarece nu avem o asociatie de proprietari legal constituita. Desi am solicitat organizarea unei sedinte cu toti locatarii, nu s-a facut nimic, problemele au ramas aceleasi, unele s-au acutizat, activitatea blocului, cu toate situatiile aparute, se desfasoara dupa bunul plac al conducerii, in schimb mi se cer bani pentru orice cheltuieli pe care le considera EI necesare, fara sa intrebe pe nimeni, fara nicio explicatie, niciun tabel, nicio semnatura. Am sperat sa gasesc aici un ajutor, dar se pare ca nu are nimeni un raspuns.
aud des expresia: "nu mi se pare corect".
Sunt de acord cu asta: dar este legal.
Trebuie si dumneavoatra sa considerati ca este corect ceea ce este legal.
ynocentta a scris:



3 - Majoritatea sancțiunilor se aplică asociației de proprietari, respectiv amenda se recuperează de la toți proprietarii
Sunt puține cazuri în care amenda se aplică strict președintelui de asociație.

Ultima frază nu e logică și legală.
Nu trebuie să plătească toți proprietarii o amendă pentru abuzurile și ilegalitățile unor șefi de Asociație.
Se vede că nu citiți cu atenție legislația.
Legea 230/2007, art. 56. - (1) Constituie contravenții următoarele fapte: b) neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii Comitetului Executiv, cenzori, administrator de imobil; f) neaplicarea sau nerespectarea prevederilor prezentei legi de către funcţionarii publici şi personalul angajat al autorităţilor publice locale şi centrale, inclusiv personalul regiilor ori al societăţilor furnizoare de servicii publice de utilităţi, dacă fapta nu a fost comisă în astfel de împrejurări încât să constituie infracţiune. g) neîndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 48.1. ➤ Litera g) a fost introdusă prin Legea nr. 17/2016 începând cu 11.03.2016.
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
a) faptele prevăzute la lit. a), b) şi c) şi g) se sancționează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;
c) faptele prevăzute la lit. e) şi f), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.
(3) Sancţiunile pentru contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-e) se aplică persoanelor fizice constatate vinovate, iar cea prevăzută la alin. (1) lit. f) funcţionarilor publici sau personalului angajat al autorităţilor publice, inclusiv personalului regiilor ori societăţilor furnizoare de servicii de utilităţi publice.
(4) Constatarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege, făcută la sesizarea oricărei persoane interesate, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac
de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, de primari sau de împuterniciţii acestora.
Art. 57. - Prevederile art. 56 referitoare la contravenţii se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată
cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Este extrem de clar paragraful acesta: (3) Sancţiunile pentru contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-e) se aplică persoanelor fizice constatate vinovate
Cereți explicit ca amenzile să le plătească persoanele fizice vinovate, nu alții să fie amendați pentru ilegalitățile altora !

Alte discuții în legătură

Reparatie fatada odishor odishor Buna ziua revin cu un subiect in speranta ca voi gasi cu ajutorul dvs rezolvare: apartament etajul 4 cu tencuiala cazuta pe suprafata destul mare.Am dorit ... (vezi toată discuția)
Chirie perceputa de proprietari de la asociatia de proprietari care foloseste o incapere comuna din scara blocului hhs hhs Ce trebuie sa declare proprietarii apartamentelor dintr-un bloc daca percep o taxa de folosinta a unei incaperi comune ? Ce consecinte legale sunt? Ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Renovare ghene gunoi si palier DanAlyna DanAlyna Buna ziua, Locuiesc de 6 ani intr-un bloc mixt (garsoniere cf 2 si ap cu 2 camere) cu 4 ap si 4 garsoniere pe palier. Cand m-am mutat, burlanul de la ghena de ... (vezi toată discuția)