avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... DISJUNGERE CAUZA CIVILA DE CAUZA PENALA
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

DISJUNGERE CAUZA CIVILA DE CAUZA PENALA

Cand si ce conditii trebuie sa fie indeplinite pentru a se cere disjungerea cauzei civile de cea penala ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 08:55, 15 Iunie 2016
1)S-a trecut de camera preliminara, nu a inceput inca judecata, sunt aproximativ 100 de persoane vatamate, o parte s-au constituit parti civile iar o parte nu.
2)Citarea dureaza de aproape un an de zile deoarece:
-cu toate caci se cunostea adresa lor, unele persoane vatamate nu au fost citate, din motive pe care eu nu le cunosc
-alte persoane vatamate au decedat sau si-au schimbat adresa si nu au putut fi citate
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2016
rrocambole, utilizator
Daca s-a trecut de faza de camera preliminara, judecata poate avea loc numai daca persoanele vatamate si partile sunt legal citate, caci altfel, neindeplinirea procedurii este cauza de nulitate si este, in final, in dezavantajul tuturor participantilor in procesul penal.

Daca este vorba despre 100 de persoane, (dpmdv) este de inteles faptul ca dureaza. Pana ce nu vor exista cele 100 de confirmari de luare la cunostinta, nu se va trece mai departe.

Aveti posibilitatea de a face contestatie, in scris, dupa cel putin un an de la trimiterea in judecata, pentru cauzele aflate in cursul judecatii in prima instanta, in temeiul art.488.indice1, alin.2 si alin.3, lit.b). Sansele sa vi se respinga contestatia sunt mari, in baza art.488.indice5, si totodata, chiar daca vi se admite contestatia, instanta care a solutionat contestatia, poate face doar recomandari, insa nu poate aduce atingere libertatii judecatorului care solutioneaza cauza sub nicio forma. Incheierea prin care instanta ierarhic superioara se pronunta asupra contestatiei nu este supusa niciunei cai de atac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tentativa de omor elenamuscalu elenamuscalu in instanta actiunea penala merge in paralel cu cea civila sau separat? (vezi toată discuția)
Disjungere actiune civila din procesul penal ralucagogiltan ralucagogiltan in cazul unui proces penal in care inculpatul recunoaste fapta facandu-se aplicarea art 320 ind. 1 c.pr.pen., s-a disjuns actiunea civila. in acest caz, este ... (vezi toată discuția)
Calea de atac Just-drept Just-drept La un dosar penal, procurorii de la P. Tribunal au emis ordonanta de n.u.p. S-a atacat la instanta Tribunalului, iar judecatorul de camera preliminara a ... (vezi toată discuția)