avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... notarii in ziua de azi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

notarii in ziua de azi

astazi am incheiat un antecontract pt vanzare unui apartament , cu avans iar restul de bani se achita la o data mentionata in contract.
Cumparatorul ne-a dat o suma avans iar restul el a zis ca ia prin credit bancar si se va achiat pana la data stipulata in contract.
Au fost puse conditiile uzuale gen vanzatorul plateste dublu daca se razgandeste pana la data din contrct iar cumparatorul pierde avansul daca nu da restul sumei pana la acea data.
Dar surprinderea mea a fost alta si anume: fara sa-mi se spuna s-a trecut in antecontract clauza ca daca cumparatorul nu obtine creditul pana la data aceea eu ii returnam avansul.DAR NU NUMAI CA S-A TRECUT CLAUZA DAR ERAU PREGATITE 2 ANTECONTRACTE LA MODUL CA IN MOMENTUL IN CARE AM FACUT GALAGIE PT CLAUZA ACEEA S-A SCOS UN AL 2-LEA ANTECONTRACT DEJA PREGATIT FARA CLAUZA ACEEA.
DACA NU OBSERVAM ACEASTA CLAUZA NIMENI NU MA ATENTIONA SE PARE DE EXISTENTA EI.
1.INTREBAREA MEA ESTE: VI SE PARE NORMALA SITUATIA?NOTARUL SA NU ZICA NIMICA SI SA TREACA ACEASTA CLAUZA?
2.SI IN AL DOILEA RAND NOTARUL TE INTREABA MIRAT: CHIAR O SA IEI BANII CUMPARATORULUI DACA NU ADUCE RESTUL SUMEI LA DATA RESPECTIVA?VI SE PARE NORMAL CA NOTARUL SA INTREBE ASA CEVA?EU ZIC CA E LA ALEGEREA SI OMENIA MEA SA DECID LA DATA RESPECTIVA CE O SA FAC IN CONTINUARE.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 23:10, 13 August 2009
Dle Mihai nu vreau sa va jignesc dar nu ati fost la fata locului notarul a scos alt antecontract dar faza a fost ca acel antecontract era deja scos adica l-a scos dintr-o folie deci nu l-a printat atunci e normal sa aiba pregatite 2 antecontracte ?
Sau poate aveti dreptate suntem in ROMANIA E NORMAL.
E usor sa vorbesti cand nu esti tu in cauza .Eu v-am cerut un sfat , v-am prezentat un caz petrecut acum cateva ore, nu am zis nici o secunda ca am de gand sa "jegmanesc"pe cineva pt ca altfel conditiile erau altele in antecontract dar nici sa fiu luat de prost .
raluca tivichi a scris:

E usor sa vorbesti cand nu esti tu in cauza .Eu v-am cerut un sfat , v-am prezentat un caz petrecut acum cateva ore, nu am zis nici o secunda ca am de gand sa "jegmanesc"pe cineva pt ca altfel conditiile erau altele in antecontract dar nici sa fiu luat de prost .

Tonul pe care ati spus-o era ca ramane la "aprecierea " dvs daca returnati sau nu acel avans incasat in cazul in care banca nu ii aproba creditul promitentului cumparator.
Iar eu v-am spus foarte clar ca daca promitentul cumparator face actiune in instanta impotriva dvs dovedind ca nu este culpa lui atunci ii veti da garantat toti banutii inapoi!B-)Fiindca nefiind culpa lui i se restituie avansul!
Mă iertaţi, maestre, dar obligaţia promitentului cumpărător de a plăti restul de preţ îmi pare mai degrabă a fi una de rezultat decît una de mijloace. Aşa fiind, nu mă interesează că a intrat într-o relaţie contractuală bazîndu-se pe un ipotetic credit bancar. E treaba lui de unde face rost de bani.

Dacă aş fi jude (ferice de mine că nu sunt şi ferice de promizentul cumpărător) l-aş obliga la plată. Adică, i-aş respinge cererea privind obligarea vînzătorului la restituirea avansului dacă există în contract o asemenea clauză.

:bow:
themis a scris:

Mă iertaţi, maestre, dar obligaţia promitentului cumpărător de a plăti restul de preţ îmi pare mai degrabă a fi una de rezultat decît una de mijloace. Aşa fiind, nu mă interesează că a intrat într-o relaţie contractuală bazîndu-se pe un ipotetic credit bancar. E treaba lui de unde face rost de bani.

Dacă aş fi jude (ferice de mine că nu sunt şi ferice de promizentul cumpărător) l-aş obliga la plată. Adică, i-aş respinge cererea privind obligarea vînzătorului la restituirea avansului dacă există în contract o asemenea clauză.

:bow:

Domnule profesor , eu daca as fi promitent cumparator si nu ar vrea sa imi dea avansul inapoi in cazul in care banca mi-ar respinge dosarul de credit , l-as plimba prin instante pe promitentul vanzator pana as face rost de bani. :D
Ca slava Domnului , sunt instante de fond , apel , recurs si multe alte cai de atac!B-)
Sunt sadic?!:)

Alte discuții în legătură

Problema cu antecontract prima casa gcv gcv buna ziua.am si eu o problema.am facut si eu o promisune bilaterala de vanzare cumparare pt un apartament,am luat avans 500 euro,am depus toata documentatia ... (vezi toată discuția)
Litigiu returnare avans in urma unei promisiuni de vanzare-cumparare prin prima casa s2elena s2elena Acum 2 luni am incheiat la notar promisiune de vanzare cumparare pentru un apartament in vederea cumpararii prin credit bancar prin programul Prima ... (vezi toată discuția)
Pot sa imi recuperez avansul ? ContSters59282 ContSters59282 ANTECONTRACT DE VANZARE CUMPARARE Intervenit intre subscrisii : I. \"XYZ\" domiciliat in ..... , si sotia \"XYZ\" cu acelasi ... (vezi toată discuția)