avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune... de la sine
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune... de la sine

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat. Bunica mea a detinut, cu acte, o proprietate mai bine de 30 de ani, in judetul Valcea. Inca de la inceput, si-a intins gardul mai mult decat avea voie cu vreo 200 de mp. Acum, dupa moartea bunicii, mama mea a mostenit proprietatea.
In ce conditii poate sa intre legal si in posesia celor 200 de mp in plus? Cei 200 mp nu au avut niciodata alt proprietar decat statul. E suficient sa mearga la primarie si sa ceara modificarea actelor? Trebuie sa dea in judecata primaria? Poate sa cumpere pur si simplu terenul in plus de la primarie?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:59, 16 August 2009
Discutia este mai ampla .. nu trebuie insa sa stiti decat atat:
Potrivit art.136 din Constitutie:
(1)Proprietatea este publică sau privată.
(2)Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale.(3)Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
(4)Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.
(5)Proprietatea privată este inviolabilă, în condiţiile legii organice.
Sigur sunt o serie de legi organice care detalieaza aceste regimuri .. dar nu are rost sa facem o discutie despre ele acum.
Bunurile din domeniul public al statului sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile, iar cele din domeniul privat al statului sunt supuse regimului juridic de drept comun. Asadar bunurile din domeniul public au un regim juridic special, nu se aplica regulile dreptului comun.
Vedeti si prevederile Legii 213/1998.
Doar in cazul in care cei 200 de mp de teren fac parte din domeniul privat al statului puteti folosi uzucapiunea de 30 de ani in favoarea d-voastra. In caz contrar, nu.
De ex daca eu ma duc intr-o padure (din domeniul public) in varf de munte, si amenajez acolo sa zic o gradina de zarzavat:D, si nu ma vede si nu se prinde nimeni 10-20...50 de ani, dupa astia 50 de ani nu inseamna ca este a mea, prin uzucapiune, deoarece apartinea si apartine domeniului public, eu trebuia sa stiu asta dinainte.:D
D-voastra trebuie sa va interesati la primarie sa vedeti carui domeniu - public, sau privat ii apartine respectivul teren cei de acolo trebuie sa stie, intrucat au lista de inventar.
Sau/si prin studierea cartii funciare la Biroul de cf.
Daca dreptul Statului Roman nu a fost intabulat ca atare - drept de proprietate publica sau privata, orice inventar nu are nicio valoare juridica, doar intabularea dreptului putand fi opozabila tertilor. ;)
Hmm... adica e posibil ca statul sa fi fost uituc si sa nu stie ca ar putea sa detina ceva? Si eu sa devin properietar al acel ui ceva?
De exemplu statul a masurat prost si crede ca are 800mp, eu descopar ca sunt de fapt 1000, stapanesc cei 200 in plus 30 de ani si apoi devin stapanul lor? Un fel de "ce-ai gasit e al tau"?

Sau... se retrage marea cu 10m, amenajez acolo o plaja mica, si la un moment viitor devin si stapanul ei?
Ultima modificare: Duminică, 16 August 2009
mb3_48900, utilizator
Nu este corect in totalitate, in ce priveste marea exista reglementari speciale. Daca terenul este domeniu public, nu e nevoie sa fie intabulat. Trebuie sa exista insa o hotarare a consiliului local prin care terenul respectiv sa fi fost trecut in domeniul public al statului (totusi este destul de putin probabil). Mai probabil este ca acel teren sa fi apartinut candva unei persoane fizice, caz in care ar trebui sa va judecati cu aceasta ori cu mostenitorii sai. Apelati la unavocat, acesta va sti ce trebuie facut in fiecare din ipotezele discutate.

Alte discuții în legătură

Domeniul public al orasului casiba casiba Buna ziua. Cand se considera ca un bun donat orasului (UAT) trece in domeniul public al acesuia: in momentul in care exista HCL in acest sens sau in momentul ... (vezi toată discuția)
Concesiune irinoaia irinoaia Buna ziaVa rog sa imi spuneti daca pot concesionade la primarie, terenul din fata blocului fara ai schimba destinatia,doar ca doresc sa nu se mai intre cu ... (vezi toată discuția)
O comuna poate renunta la dreptul sau de proprietate asupra unui teren aflat in domeniul privat? s_mari s_mari O comuna poate renunta la dreptul sau de proprietate asupra unui teren aflat in domeniul privat dar pe raza administrativ teritoriala a altei ... (vezi toată discuția)