Buna ziua,
am fost disponibilizat la 1 martie a.c. Am fost anuntat verbal de angajator cu cca 5 zile inainte de disponibilizare. Deci de la 1 martie a.c. am fost disponibilizat. Documentele necesare depunerii dosarului de somaj la oficiul AJOFM mi s-au inmanat de catre fostul angajator la data de 14 martie a.c., in ziua urmatoare am alcatuit dosarul cu absolut tot necesarul de documente si pe data de 16 martie a.c. am depus dosarul pentru ajutorul de somaj la oficiul local AJOFM. In luna aprilie a.c. mi s-a trimis doar jumatate din ajutorul de somaj. Am depus o plangere la AJOFM si mi s-a raspuns ca in termen de 10 zile de la disponibilizare trebuia depus dosarul, astfel mi s-a calculat ajutorul de somaj de la data depunerii dosarului, respectiv de pe data de 16 martie. Angajatorul spunea ca e termen mai mare de 10 zile. Ori eu nu am nici o vina ca nu mi s-a dat pe luna martie tot ajutorul de somaj cuvenit, ci numai jumatate. Cum spuneam, am solicitat de la oficiul AJOFM plata retroactiva a acelei sume pe care nu mi-a platit-o, insa dansii afirma ca trebuia depus in 10 zile de la disponibilizare dosarul. Ori eu am primit documentele de la angajator pe data de 14 martie si am depus totul pe data de 16 martie. Imi mai pot recupera retroactiv suma aferenta perioadei 1-15 martie ? Cum nu consider ca eu sunt de vina, cine greseste ? Va multumesc anticipat pentru pareri si ajutor !
Nu aveti cum sa solicitati retroactiv asa ceva, intrucat ati depus dosarul dupa expirarea celor 10 zile .
art.38 din Legea 76/2002
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
......
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
Deci dosarul trebuia depus in termen de 10 zile de la data disponibilizarii, deci pana in data de 10 martie avand in vedere ca disponibilizarea a intrat in efect la 1 martie. Dar daca mi s-au inmanat documentele necesare de catre angajator pe data de 14 martie, eu sigur nu sunt de vina. Prin urmare angajatorul trebuia sa-mi predea documentele pana cel tarziu 9 martie ?
Ajutor somaj
Nelia2583
Buna ziua,
la ultimul loc de munca am fost angajatata timp de 8 luni. S-au facut concedieri, iar de la inceputul lunii iulie, mi-a incetat contractul de ... (vezi toată discuția)