avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... apometru impus de furnizorul de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

apometru impus de furnizorul de apa

Buna ziua,
pun intrebarea in numele unei societati comerciale
insa cred ca sectiunea potrivita de postare este aici.
Poate impune furnizorul de apa (respectiv compania publica
de apa a localitatii) montarea unui anume tip de apometru la un pret
prohibitiv la incheierea contractului cu un beneficiar?

Concret: dorim sa refacem bransamentul la reteaua publica de apa.
Intrucat spatiul detinut care urmeaza a fi alimentat cu apa
este de peste 600 mp se impune conform legislatiei instalarea
de hidranti interiori. Pentru acestia este necesara teava groasa,
indiferent daca vom avea consum de apa normal.
In prezent primim apa prin tevi inguste, subtiri.
Am contactat furnizorul care poate efectua bransarea (tevile de
apa sunt in imediata vecinatate) insa solicita si impune
pentru contorizare (fiind tevi groase) utilizarea unui contor
special furnizat si agreat doar de ei.
Contorul este de dimensiunile celor pentru blocuri/ ascociatii,
anume un contor pe teava de minim 65.
Pretul solicitat de ei este de peste 10000 lei noi
(o suta de milioane lei vechi, 2200 euro).
Contactand furnizori de apometre ni s-au comunicat oferte
de pret pentru acest tip de apometre intre 1200-1500 lei.
Cerand detalii de la furnizorul de apa ni s-a spus ca este
un tip de contor special cu radio si citire la distanta care
necesita un program special si acesta este pretul.
Firma nu isi permite sa cheltuie in mod de-a dreptul nejustificat
o suma de 10 ori mai mare pentru un apometru. Alt furnizor public de apa
in localitate nu este (ca in toate localitatile) astfel incat
este detinuta o pozitie de monopol.
Ce putem face? suntem obligati sa acitam peste 100 de milioane pentru
un apometru care se gaseste pe piata, acceptate si verificate metrologic
la pret de 10 ori mai mic?
Care este legislatia in domeniu?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 18:01, 30 Mai 2016
Furnizorul nu va poate impune decat clasa de precizie a contorului de apa, nu si modelul si furnizorul.

Trebuie ales un contor care sa indeplineasca caracteristicile de utilizare, diametru si clasa. Si in mod obligatoriu trebuie sa aiba buletin de verificare metrologica initiala.
Nici daca spun ca ei folosesc acum contor cu emisie radio si citire de la distanta, de la sediu si au un software de citire special?
Daca furnizorul nu este proprietarul contorului atunci nu exista temei legal sa impuna un anumit tip de contor, cu citire radio sau in stele.

In cazul in care impune instalarea unui anumit tip de contor atunci acesta trebuie sa fie in proprietatea furnizorului si dvs. sa platiti doar instalarea.

Furnizorii de utilitati nu au dreptul sa impuna achiztionarea unor anumite echipamente decat in ceea ce priveste clasa de precizie si caracteristicile tehnice pentru instalare, nu si modul de citire.

Puneti-le in vedere sa va comunice temeiul legal privind impunerea unui anumit tip de contor si de asemenea informati-i ca va rezervati dreptul de a sesiza ANRSC.

Chiar va recomand sa o faceti, nu va costa nimic, trimiteti petitia online, sesizati abuzul si solicitati un raspuns cu privire la obligativitatea platii contorului impus de furnizorul de utilitati.

[ link extern ] /
Asa cum s-a specificat, furnizorul face masuratori de debit cu un anumit tip/model de apometru - agreat de dansii sau impus de catre cine stie.
Un asemenea apometru la mine la bloc a costat 700 lei si da, este cu radio, adica citirile se fac cu dispozitive si soft specializat. In aceste conditii, oamenii au dreptate sa va refuze un alt tip de contor, chiar daca ar avea o clasa de precizie mai mare...

Nu inteleg faza cu hidrantii de incediu, probabil din necunoasterea de catre mine a legislatiei in domeniu. Inteleg sa va oblige la pozarea unei instalatii mai mari, insa nu cred ca este oportun sa va oblige sa va schimbati apometrul cu unul care ar putea sa masoare un debit de apa mai mare in caz de oarece eveniment neplacut!
Ceea ce stiu eu este ca pe aliniamentul blocurilor exista niste conducte care alimenteaza hidrantii exteriori si care chiar au "prize" speciale de alimentare a masinilor de la pompieri - in caz de incendiu la unul dintre blocuri.
Spun doar din amintiri ca la limita de separatie dintre reteaua exterioara de hidranti si ce-a interioara ar trebui sa existe o vana de separatie , pe pozitie inchis si pe deasupra sigilata. Verificarea starii acestei vane se face periodic de catre cei de la ISU.

Ca sa va mai dau un argument, sa zicem in favoarea furnizorului si a preturilor practicate, va pot spune ca noi am facut la un bloc o separare de masura intre doua scari de bloc. Initial acest bloc cu doua scari era alimentat printr-un singur apometru, insa oamenii au dorit sa se monteze inca un apometru pentru ca fiecare scara sa-si contorizeze consumul. Am mers la furnizor, am completat niste documente, ni s-a intocmit un mic proiect de catre cei de la serviciul tehnic. Costul a fost de circa 5000 lei !! Sigur, puteam refuza punerea in executie a lucrarii, insa am mers inainte. Mentionez ca tot montajul a incaput cu prisosinta in caminul existent. Daca ar fi fost nevoie si de camin, cred ca auma ar fi fost dubla...
Daca discutam despre apometru, am fost sfatuiti sa mergem la firma xxx care comercializeaza contoare de tipul agreat de catre furnizor. L-a achizitionat (contor pentru teava cu diametrul de 32 mm), acesta a fost montat in caminul furnizorului si a intrat in proprietatea acestuia.

Cam aceasta este experientea noastra in materie de contori... daca va poate ajuta cu ceva. Chestiunea este ca nu prea ai ce face, chiar daca judecam ca este un singur furnizor - adica va ganditi ca acesta detine o pozitie monopol. Sa zicem ca ar fi trei furnizori, credeti ca ar fi mari diferente de costuri?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apometre citire unde radio elenazan elenazan Cat de eficiente sunt apometrele cu citire prin unde radio fata de cele normale, mai exista pierderi de apa in blocurile care au montate astfel de apometre ? (vezi toată discuția)
Bransament apanova cristianfluturas cristianfluturas bloc cu 2 scari ( 19 ap.pe scara ) si fiecare scara avind asociatie de prop. apanova refuza sa instaleza la scara 2 apometru si inregistreaza consumul pe tot ... (vezi toată discuția)
Apometre cu / fara citire radio florinapopa florinapopa Buna ziua In blocul in care locuiesc au fost schimbate apometrele in majoritatea apartamentelor. Eu, deocamdata, din motive tehnice, nu am facut-o, am ... (vezi toată discuția)