Buna ziua!
Am achizitionat de la Vodafone un telefon pe care il platesc in rate.
La primirea primei facturi de Vodafone am structurate urmatoarele: 1020.09 tva inclus abonament telefonie si rate terminal 184.74 fara tva.
In ce cont pot inregistra rata la terminal?
Asta incercam sa va spun. Ca nu se poate sa nu fi emis factura:
Cod fiscal:
ART. 281 - Faptul generator pentru livrări de bunuri și prestări de servicii
(6) Pentru livrările de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrării este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca un proprietar. Prin excepție, în cazul contractelor care prevăd că plata se efectuează în rate sau al oricărui alt tip de contract care prevede că proprietatea este atribuită cel mai târziu în momentul plății ultimei sume scadente, cu excepția contractelor de leasing, data livrării este data la care bunul este predat beneficiarului.
ART. 282 - Exigibilitatea pentru livrări de bunuri și prestări de servicii
(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
ART. 319 - Facturarea
(6) Persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, în următoarele situații:
a) pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate;
.............
(16) Pentru alte operațiuni decât cele prevăzute la alin. (15), persoana impozabilă are obligația de a emite o factură cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naștere faptul generator al taxei, cu excepția cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepția cazului în care factura a fost deja emisă
Dar la achizitia unui bun in rate dupa parerea dumneavoastra cum ar trebuii sa se procedeze si care ar fi inregistrarile contabile? Ca eu asta nu inteleg cum ar trebuii sa intregistrez in contabilitate acest terminal care este defapt o imobilizare pentru ca are valoarea totala peste 2500 ron si ar trebuii sa am amortizare in acest caz.
Imobilizare nu inseamna ca are valoarea peste 2500 lei, cu exceptia poate din pct de vedere fiscal, desi nici acolo nu e categorica delimitarea:
ordin 1802/2014
138. - Activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare şi deţinute pe o perioadă mai mare de un an. Ele trebuie evaluate la costul de achiziţie sau la costul de producţie, cu respectarea prevederilor prezentei subsecţiuni.
Cod fiscal:
(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporală care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este deținut și utilizat în producția, livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriat terților sau în scopuri administrative;
b) are o valoare fiscală egală sau mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, la data intrării în patrimoniul contribuabilului;
c) are o durată normală de utilizare mai mare de un an.
(21) În cazul unei imobilizări corporale care la data intrării în patrimoniu are o valoare fiscală mai mică decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, contribuabilul poate recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor prezentului articol.
Norme:
31. În aplicarea art. 28 alin. (21) din Codul fiscal, opțiunea se efectuează la data intrării imobilizării corporale în patrimoniul contribuabilului și determină efecte din punct de vedere al calculului rezultatului fiscal, în funcție de abordarea pentru care s-a optat, fie la data punerii în funcțiune prin deducerea întregii valori fiscale de la data intrării în patrimoniu, fie începând cu luna următoare celei în care imobilizarea corporală este pusă în funcțiune, prin efectuarea de deduceri de amortizare fiscală, potrivit dispozițiilor art. 28 din Codul fiscal.
Deci activ imobilizat poate fi si daca are valoarea sub 2500 lei, daca indeplineste conditia: active generatoare de beneficii economice viitoare şi deţinute pe o perioadă mai mare de un an. Exista o diferenta intre amortizarea contabila si cea fiscala, de aceea si in D101 aveti 2 randuri pentru cele 2 tipuri de amortizare.
Acel terminal fiind activ imobilizat ar fi trebuit facturat de catre furnizor si inregistrat de d-voastra in 214 (indiferent de valoare):
Sa inteleg ca ratele acelea ar trebuii sa le inregistrez in 214? Am mai avut anul trecut o discutie( pe vremea acee era vorba de un soft ) cu un domn contabil care spunea ca nu am voie sa amortizez softul pana nu se termina ratele si ca ratele ar trebuii sa le inregistrez in 471 si abea cand primesc factura cu storno si cu softul pot incepe sa amortizez.
Facturi gresite
loko
Am achiziotionat un soft de facturare in octombrie anul trecut.
Dupa 8 luni am sesizat ca din cele cateva sute de facturi cateva zeci au data de expediere ... (vezi toată discuția)
Factura de avans
niko 94
Buna ziua,
Avem o factura proforma, avans utilaje in 22.02.10, plata se face in 23.02.10 iar factura vine in 25.02.10.Cum se inreg. in conta:
1.plata av in ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.