avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi si responsabilitati de parinte in cazul in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi si responsabilitati de parinte in cazul in care nu sunt casatoriti

Buna ziua,
sunt insarcinata si nu suntem casatoriti eu si tatal copilului. Recent ne-am despartit si nu ne putem intelege asupra drepturilor si obligatilor fata de copil. Am cazut totusi de acord sa semnam o hartie care as vrea sa stiu ce valoare ar avea legala cu ce se implica si ce cere fiecare. El vrea sa il recunoasca dar eu momentan nu sunt de acord cu asta pana nu pot sa vad ca se implica si in timpul sarcinii nu doar in weekend-uri dupa ce se naste copilul.
Putem face o hartie legalizata la notar unde sa specificam unele lucruri si responsabilitati? In cazul in care nu se aplica are vreo valoare pe viitor in vreun proces pentru custodie sau ceva?
Si inca o intrebare, salariul lui nu este declarat in intregime plus ca mai face proiecte la negru. Dovezi am. Daca dovedesc se calculeaza pensia alimentara altfel sau tot din salariu si el doar poate va fi amendat sau ceva?
Multumesc.
Copilul din afara căsătoriei beneficiază de aceleași drepturi ca și cei din căsătorie.

Drepturile, îndatoririle și obligațiile părintești față de copil, nu sunt condiționate în nici un fel de situația matrimonială a părinților.
Nu-l puteți opri să recunoască copilul, acesta trebuie să aibă și tată, dacă vă opuneți se va ajunge la testul ADN pe care-l veți plăti la final comasat cu restul cheltuielilor de judecată.

Pensia de întreținere se va calcula 25% din veniturile cu caracter permanent (obținute la alb).
Înțelegerea la notar nu are nici o valoare la procesul de stabilire a autorității părintești.

Autoritatea părintească o veți exercita împreună pentru că asta este regula, iar tata copilului o să-i plătească acestuia pensie de întreținere.

Custodie nu există în legislația din România.
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2016
Dapix, utilizator
Declaratia notariala nu produce efecte juridice,in acest sens.

Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea incuviintarii urmatoarelor solicitari :
1-exercitarea autoritatii parintesti in comun, fata de copil nascut in timpul relatiei de concubinaj.
2- stabilirea locuintei minorului la dumneavoastra.
3- plata pensiei de intretinere.


Dumneavoastra trebuie sa demonstrati ca sunt indeplinite conditiile prevazute de dispozitiile normative pentru a fi stabilita locuinta minorului la dumneavoastra.

In probatiune se va dispune efectuarea unei anchete psihosociale, ancheta ce releva conditiile materiale si morale oferite minorului.
Partile pot incheia o tranzactie, prin care sa se consfinteasca intelegerea partilor.









Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale si contacte directe cu părinţii , relaţiile personale se pot realiza prin găzduirea copilului pe perioada determinata de către părintele la care copilul nu locuieşte in mod obişnuit.




Succes.










Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2016
gi-jane2, moderator
multumesc pentru raspuns. si inainte sa se nasca exista vreo lege care il obliga sa plateasca ceva? el vrea sa ajute cu cheltuieli asa cum poate cand poate lucru care nu mi se pare corect. noi pe tema de inainte de a se naste nu putem sa ajungem la un acord cu cat se implica financiar si cu alte lucruri.
nu.
inainte de nastere nu exista nici copil, deci nu exista nici obligatii
Dupa nastere puteti cere (tot in instanta) sa va plateasca o parte din cheltuielile medicale datorate sarcinii (dupa ce devine tata in acte). Evident, nu veti primi tot ceea ce doriti dvs, ci ceea ce va considera instanta.
Cea mai buna cale este sa va intelegeti cu el. Aveti in fata 18-20 de ani impreuna ca parinti, ar fi mai usor daca gasiti o cale de mijloc.
Din pacate sunt multe femei in situatia dvs. Si mai rau este ca barbatul acesta care vrea sa plateasca cand poate el, nu intelege cat de mult greseste. Ca doar dvs nu mancati cand puteti sau va duceti la doctor cand puteti. Acestea sunt obligatorii si nu pot fi evitate.

Poate ar trebui sa stati serios de vorba, sa puneti pe hartie veniturile pe care le aveti impreuna, si cele la alb si cele la negru, sa vedeti ce cheltuieli obligatorii aveti si exact cu cat poate el contribui lunar. In momentul cand lucrurile sunt pe hartie, isi va da seama ca poate mai mult decat spune acum. Probabi este si el speriat, i se pare ca vreti sa il legati, dar trebuie sa inteleaga ca are niste obligatii si ca acest copil nu l-ati facut singura. Banuiesc ca ati hotarat impreuna sa il tineti? Ce diferenta ar fi intre situatia in care ati fi casatoriti si cea in care sunteti acum? Nici una. Ar fi fost mai responsabil daca avea o bucata de hartie pe care scrie: CASATORIT?

Incercati amiabil sa ii spuneti obligatiile fata de copil. Iar ajutorul poate fi de foarte multe feluri: poate va zbateti din punct de vedere financiar, dar daca este alaturi de dvs in aceasta perioada, s-ar putea sa va ajute mult mai mult.

Compromisul este calea cea mai buna, cel putin in momentul actual.

Alte discuții în legătură

Concubinaj și venirea unui copil Maria1996888 Maria1996888 Bună ziua! Trăiesc cu partenerul meu în concubinaj, nu avem de gând să ne căsătorim. Așteptăm și un copilaș. Este o persoană care se enervează ... (vezi toată discuția)
Copil rezultat din concubinaj, drepturile tatalui Radufane Radufane Buna ziua,sunt cu o fata de 4 ani impreuna si din relatia noastra a rezultat un copil care acum are 1 an jumatate,as vrea sa stiu daca ne despartim ce drepturi ... (vezi toată discuția)
Intretinerea unui copil de catre tatal adoptiv ContSters89128 ContSters89128 un angajat de al meu are urmatoarea problema: a fost casatorit si impreuna cu sotia au adoptat un copil , la 1-2 ani de la adoptie ,a divortat si copilul ... (vezi toată discuția)