avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cu scutire de raport
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cu scutire de raport

Buna ziua as avea o intrebare.In cazul constituirii unui uzufruct viager cu titlu de donatie cu scutire de raport in favoarea unui descendent, in caz de succesiune acesta poate face obiectul cererii de reductiune de catre celalalt descendent pt incalcarea rezervei succesorale?
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:06, 1 Iunie 2016
Da, regula este ca daca prin donatia scutita de raport s-ar aduce atingere rezervei succesorale, donatia va fi supusa reductiunii (diminuarii) in masura necesara asigurarii rezervei succesorale. Actiunea in reductiune apartine doar rezervatarilor, este personal patrimoniala, si se prescrie in 3 ani.
Raportul donatiilor in masura in care se inclaca rezerva succesorala prin donatiile respective, este supus actiunii in reductiunea liberalitatilor excesive.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act donatie a-elena a-elena Buna ziua, As dori sa stiu daca actul de donatie poate fi atacat. Sorcrii mei vor sa ne faca un act de donatie pe casa si terenul unde locuim, iar cumnatul ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin Parintii mei (tata vitreg) mi-au donat apertamentul cu dreptul de uzufruct viager fara instrainare sau grevare,sarcini mentionate in CF pe numele lor.Mentionez ... (vezi toată discuția)