avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

va rog sa-mi spuneti daca din sentinata urmatoare, prin venit net se intelege, doar salariul, sau si primele, orele suplimentare , bonurile de masa, ...
"Majorează pensia de întreţinere stabilită în sarcina pârâtului la 1/6 din venitul net realizat de pârât (sumă ce va fi indexată, de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei) începând cu data introducerii cererii:..."
1/6, pt un copil, este vorba de 2 copii, 1/3 din salar.
cererea fiind din luna februarie, inteleg ca trebuie sa platesc diferenta de pensie. cum? mi se opresc din salar, banuiesc ca nu toti odata, ca nici nu am salar atatia bani :)

"Obligă pe pârât la plata către reclamant a sumei de 820 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată." acesti bani trebuie sa-i dau in mana/posta, fostei sotii, in cat timp?

multumesc mult pentru informatii!
o zi buna tuturor!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:11, 3 Iunie 2016
Venitul net realizat e venitul pe care îl luați dvs " în mana".
Ar trebui sa atacati hotărârea pt ca numai pensia stabilita în suma fixa se indexează.
1/3 e maxim pensie pt doi copii, probabil ca ai dvs stau separat. Poprirea nu va depăși jumătate din salariu.
Înțelegeti-va sa plătiți eșalonat cheltuielile de judecată, 1/6 din venit pensia curenta și un procent pt cea restanta. Nu e de dorit sa ajungeți la executare silita sa plătiți și cheltuieli de executare.
Solutia pe scurt: Admite acţiunea civilă formulată de reclamanţii ..................., şi ................., prin reprezentant legal ...................., în contradictoriu cu pârâtul ........................ Majorează pensia de întreţinere stabilită în sarcina pârâtului prin sentin?a civilă nr. ..................... pronun?ată în dosarul civil nr. ................. de către Judecătoria ....................., în favoarea minorului ..................... născut la data de ..................., de la suma de 100 lei lunar, la 1/6 din venitul net realizat de pârât (sumă ce va fi indexată, de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei), începând cu data introducerii cererii: 03.02.2016 şi până la majoratul acestuia. Obligă pe pârât la plata în favoarea majorului ......................, născut la data de ...................., la plata lunară a unei pensii de întreţinere în cuantum de 1/6 din venitul net realizat de pârât, începând cu data introducerii cererii: 03.02.2016 şi până la terminarea studiilor de către acesta, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani. Obligă pe pârât la plata către reclamant a sumei de 820 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria ................... Pronunţată în şedinţă publică, azi, 01.06.2016.
Document: Hotarâre ......................

deci asta scrie pe net ca solutie:) eu am depus instantei o intampinare in care am anexat bilete de externare din spital, medicamentele, pretul medicamentelor, NEcompensate, am aratat faptul ca fac neveta la servici . numai naveta la servici si medicamentele lunare, erau in valoare de vreo 700 lei, dar se pare ca nu s-a luat in calcul acea intampinare.
copiii stau amandoi la mama.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2016
marian1268, utilizator
marian1268 a scris:

va rog sa-mi spuneti daca din sentinata urmatoare, prin venit net se intelege, doar salariul, sau si primele, orele suplimentare , bonurile de masa, ...

Bonurile de masă nu reprezintă venit salarial, nu sunt bani lichizi și au o destinație specială.
Deci, bonurile de masă nu intră în calcul.
Venitul net reprezintă salariul lunar care îl luați în mână lună de lună.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2016
Dapix, utilizator
da, stiu asta, venit net= salar luat in mana luna de luna, dar eu mai am si ore suplimentare, stau la servici, tocmai pt a mi se majora putin salariul si asa destul de mic, mai am niste prime/ an, si astea intra in salariul net. dar sun venituri ocazionale, intra in calcul, sau nu.
Orele suplimentare intră probabil în salariul net din fiecare lună în funcție de nr. lor, dumneavoastră știți dacă primiți bonificația pe aceeași notă de plată sau separat.

Primele anuale, fiind anuale și având destinație de cadou, nu intră în salariul lunar net, dar reprezintă un venit net cu caracter temporar, ocazional.
Oricum prima nu apare pe nota de plată ca plată lunară pentru nici o lună din an.

În plus fiind o dată pe an sau de 2 ori, cine știe că dumneavoastră ați primit primă`?
Dar legea prevede clar ca pensia pentru minori se pltește numai din veniturile cu caracter permanent.
La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute nu şi cele întâmplătoare, cele pentru orele suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, transferare şi, în general, sumele care nu au un caracter permanent, cum sunt indemnizaţiile de hrană gratuită pentru personalul din Ministerul Apărării.
Salariul dar şi orice alte sume plătite de angajator în temeiul raporturilor de muncă şi care au caracter de continuitate.
Însă devine interpretabil când pensia de întreținere lunară nu prevede o sumă fixă stabilită, ci este raportată în cotă procentuală la venitul net lunar.

În cota procentuală veți calcula 16% din cât luați în mână lună de lună și probabil va reprezenta un sold diferit în fiecare lună.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2016
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara marian1268 marian1268 buna ziua, imi poate spune cineva, cum se calculeaza pensia alimentara, primele intra in calcul? 1/3 pt 2 copii. in cazul in care sunt bolnav, dau pentru ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie intretinere nell12324 nell12324 buna ziua.am revenit cu problema mea in care am o nelamurire:venitul meu pe luna iulie: net 1040,sup 78,tichete 215...aug;net 811,tichete 65...sept:net ... (vezi toată discuția)
Pot obține recalcularea pensiei de întreținere începând cu anul 2011 și până la data pronunțării hotărârii? Lolajimbita8 Lolajimbita8 Bună ziua.Am următoarea speță la are aș dori să îmi dați un răspuns legal. Sumt divortat din anul 2011 si am o fată în vârstă de 11 ani. Prin ... (vezi toată discuția)