avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dat afara in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dat afara in perioada de proba

Buna ziua,

O persoana angajata pe perioada nedeterminata cu perioada de proba de 90 zile a fost angajata conform legii cu toate documentele necesare inclusiv inregistrare in Revisal incepand cu data 01.06.2016 si data afara pe 03.06.2016 dimineata motivul scris pe notificare fiind ca nu are studii superioare economice cu drept de semnatura pe acte contabile si ca nu corespunde fisei postului semnate, desi la interviul anterior angajarii se stia acest lucru. Persoana in cauza a refuzat alte posturi pt a se angaja la acest loc de munca, a anuntat prin CV-ul depus electronic experienta si acum doreste sa depuna plangere la ITM si sa-l dea in judecata pe angajator. Are vreun castig de cauza? Stie ca in perioada de proba poate fi dat afara prin decizie unilaterala dar motivatia scrisa pe notificare este penibila atat timp cat cei care l-au angajat stiau ca nu are drept de semnatura sau studii superioare economice. Are toate actele sa dovedeasca ce spune ca a patit.
Va rugam un sfat. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:13, 3 Iunie 2016
La ITM nu are ce sa faca, intrucat aceasta institutie nu are in atributii constatarea legalitatii deciziei de incetare a c.i.m.

In instanta, probabil ca va avea sau nu castig de cauza, Nimeni nu va poate spune excat.
Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca (CIM).

Astfel, prevalandu-se de existenta clauzei de dezicere, angajatorul concediaza pe salariat fara o motivare anume si fara preaviz, insa notificarea, comunicata de catre angajator angajatului, trebuie sa imbrace forma scrisa, ceruta ad validitatem.


Puteti face contestatie in termen de 30 zile la Tribunal.Sincer, parerea mea, nu cred ca veti avea castig de cauza.

Am inteles, dar ce vina are angajatul asta ca s-a angajat pe un post pe care angajatorul l-a creat la AJOFM special, apoi a zis ca nu a stiut ca vrea sa angajeze pe alt post cu altfel de diploma de studii si ca respectivul angajat nu e bun? Mai mult nu vad de ce ca sa fii asistent manager trebuie sa fii cu diploma de economist si nu poti indeplini fisa postului.
Evident ca nu are nicio vina. Postul de asistent manager nu ar trebui sa fie conditionat de studii superioare economice, dar fiecare alege pe cine vrea ...Angajatorul a inregistrat la AJOFM postul vacant conform legislatiei , dar asta nu presupune ca i se poate impune sa angajeze o anumita persoana, iar argumentele invocate....no comment....
Termenul de contestatie este de 45 de zile, nu de 30 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cm. nedeterminata suspendat cu art. 31 alin. 3 din codul muncii miroxana miroxana Am și eu o nelămurire. În ianuarie 2019 a fost desființat departamentul de vânzări în care lucram, prin urmare am fost toți concediați. La finalul ... (vezi toată discuția)
Codul muncii-perioada de proba iuliaiulia1501 iuliaiulia1501 O persoana cu studii superioare, angajata cu contract pe perioada nedeterminata,cu mentiunea ca are 120 zile perioada de proba, poate fi evaluata dupa 10 zile ... (vezi toată discuția)
Poate fi contestata concedierea in perioada de proba? aidu aidu Salariatul concediat in perioada de proba Poate contesta decizia angajatorului, in situatia ca nu e de acord cu motivarea? chiar daca nu e explicit ... (vezi toată discuția)