avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... actionare in instanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

actionare in instanta

Buna ziua,
Astazi am depus o cerere la tribunal prin care solicit plata
salariilor compensatorii de catre fostul angajator ,in urma concedierii conform
art.68 din Codul Muncii. Din surse neoficiale s-ar parea ca CCM la nivel de unitate
este expirat. Firma se ocupa cu comercializarea materialelor de constructii si finisaje.
Exista posibilitatea sa sustina in continuare ca nu se dau nici un fel de compensatii,
poate prezenta documente care sa- l avantajeze? Suntem mai multi colegi.
Stiti cumva cum se desfasoara ,nu stiu cum sa-l numesc - "proces", avand in vedere
ca noi nu ne permitem un avocat?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 18:35, 17 August 2009
1. Actiune in pretentii dar din categoria litigiilor de munca.
2. Daca nu exista niciun CCM la nivel de unitate, puteti invoca in sprijinul dvs . art.247 C.mun., în cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
In acest sens, CCMN prevede acordarea a cel putin un salariu lunar drept plata compensatorie in cazul concedierilor care nu tin de persoana salariatului.
Va multumesc pentru raspuns,dar va rog sa-mi spune-ti daca angajatorul trebuie
sa prezinte in instanta CCM la nivel de unitate sau ramura?
Este posibil sa nu prezinte in mod intentionat vreun document care poaete fi mai
favorabil salariatilor?
Desfasurarea proceselor are loc dupa niste reguli de procedura si de principiu. Din momentul in care dvs. ati sesizat instanta cu o cerere, inregistrand o actiune impotriva unui parat, cererea a primit un numar, numarul de dosar, a fost dirijata catre sectia corespunzatoare (litigii de munca) si a primit un prim termen de judecata. A urmat emiterea citatiilor catre cei care au introdus cererea si catre cel chemat in judecata, iar celui chemat i-a fost transmisa si o copie a cererii. Prin cerere, dvs. faceti niste afirmatii/acuzatii la adresa celui parat, afirmatii pe care trebuie sa le dovediti. Dovezile sunt denumite probe, iar probele trebuie acceptate de catre instanta. Probele privind concedierea dvs. vor fi depuse de catre fostul angajator. Cel parat se poate apara impotriva cererii de chemare in judecata utilizand procedura intampinarii, un act procesual prin care raspunde si contrazice afirmatiile din cererea de chemare in judecata. Paratul trebuie sa probeze si el afirmatiile facute in intampinare. Aveti dreptul sa primiti cu anticipatie fata de ziua procesului si sa cereti termen pentru studiul oricarui inscris il depune partea adversa in dosarul instantei, instanta fiind obligata sa va comunice gratuit copii ale actelor depuse de adversar in dosar. Puteti sa va opuneti admiterii unei probe in dosar, daca va justificati opozitia in fata instantei. Dupa ce treceti de faza de depunere si admitere a probelor, veti putea sa va sustineti pe fond cauza, sa expuneti instantei povestea pe care o reclamati, dreptul incalcat, indicand dovezile pe care le-ati depus in dosar, si sa-i solicitati instantei sa va admita cererea si sa-l oblige pe parat la plata sumei de X lei. Deoarece sunteti cei care au introdus cererea, veti fi primii solicitati sa luati cuvantul.
Cand ajungeti la sediul instantei unde ati fost citat, verificati lista de sedinta cu procesele din ziua respectiva, lista afisata in holul instantei, in apropiere de sala de judecata. In capul listei o sa vedeti mentionate instanta Tribunalul ... sectia ... completul de judecata ..... grefier ..... data ..... Prima coloana din lista cuprinde numerele de ordine in care vor fi judecate cauzele, in a 2-a coloana veti vedea numarul de dosar (cel pe care il aveti si pe citatie), in a 3-a coloana partile in proces (dvs. reclamanti si societatea parata). In sala de judecata, judecatorul presedinte al completului ii cere grefierului sa faca apelul dosarelor dupa numarul lor de ordine alocat in lista de sedinte. Sa va notati ce numar de ordine are dosarul dvs. in lista de sedinta, ca sa stiti ca daca se apeleaza ordinea 26 (de exemplu) si nr. 26 este in prima coloana in dreptul dosarului dvs., inseamna ca sunteti cel care trebuie sa se prezinte in fata completului. Strigarea in ordine a dosarelor se numeste "la ordine", insa se pot apela cauze "la amanare" si "peste rand". Principiul este ca apelurile peste rand nu se pot face daca nu sunt ambele parti adverse prezente, iar apelurile la amanare se efectueaza pentru cauzele care necesita o amanare de judecata, din varii motive. Sa aveti la dvs. actul de identitate si sa raspundeti prezent in momentul in care grefierul prezinta dosarul si face prezenta. In rest, pentru a vorbi, trebuie sa asteptati acordul sau invitatia judecatorului. Dupa ce o sa luati parte la prima sedinta de judecata, invitat fiind prin citatie, pentru urmatoarele sedinte de judecata nu o sa mai primiti citatie la domiciliu si va fi nevoie sa va notati la ce data s-a stabilit in sala de judecata ca va avea loc urmatorul termen de judecata. De regula, sedintele de judecata vor fi programate in aceiasi zi a saptamanii, spre exemplu daca veti fi citat pentru o zi de miercuri, mereu sedintele dosarului dvs. vor avea loc miercurea. Ca sa anticipati modul in care se va desfasura procesul dvs., puteti merge la instanta respectiva in zilele in care se judeca cauze similare, litigii de munca, si sa asistati din sala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat
magda_oancea a scris:

Va multumesc pentru raspuns,dar va rog sa-mi spune-ti daca angajatorul trebuie
sa prezinte in instanta CCM la nivel de unitate sau ramura?
Este posibil sa nu prezinte in mod intentionat vreun document care poaete fi mai
favorabil salariatilor?


Da, in acest sens solicitati instantei ca fostul angajator sa depuna in instanta CCM la nivel de unitate daca exista .
In acest sens, art. 172 C.proc.civ. prevede ca :
Cand partea invedereaza ca partea potrivnica detine un inscris privitor la pricina, instanta poate ordona infatisarea lui. Cererea de infatisare nu poate fi respinsa daca inscrisul este comun partilor sau daca insasi partea potrivnica s-a referit in judecata la inscris ori daca, dupa lege, ea este obligata sa infatiseze inscrisul.

Art.174 C.proc.civ. dispune ca:
Daca partea refuza sa raspunda la interogatoriul ce s-a propus in dovedirea detinerii sau existentei inscrisului, daca reiese din dovezile administrate ca l-a ascuns sau l-a distrus sau daca, dupa ce s-a dovedit detinerea inscrisului, nu-l infatiseaza la cererea instantei, aceasta va putea socoti ca dovedite pretentiile partii care a cerut infatisarea, cu privire la cuprinsul acelui inscris.
Gabriel S a scris:

Desfasurarea proceselor are loc dupa niste reguli de procedura si de principiu. Din momentul in care dvs. ati sesizat instanta cu o cerere, inregistrand o actiune impotriva unui parat, cererea a primit un numar, numarul de dosar, a fost dirijata catre sectia corespunzatoare (litigii de munca) si a primit un prim termen de judecata. A urmat emiterea citatiilor catre cei care au introdus cererea si catre cel chemat in judecata, iar celui chemat i-a fost transmisa si o copie a cererii. Prin cerere, dvs. faceti niste afirmatii/acuzatii la adresa celui parat, afirmatii pe care trebuie sa le dovediti. Dovezile sunt denumite probe, iar probele trebuie acceptate de catre instanta. Probele privind concedierea dvs. vor fi depuse de catre fostul angajator. Cel parat se poate apara impotriva cererii de chemare in judecata utilizand procedura intampinarii, un act procesual prin care raspunde si contrazice afirmatiile din cerea de chemare in judecata. Paratul trebuie sa probeze si el afirmatiile facute in intampinare. Aveti dreptul sa primiti cu anticipatie fata de ziua procesului si sa cereti termen pentru studiul oricarui inscris il depune partea adversa in dosarul instantei, instanta fiind obligata sa va comunice gratuit copii ale actelor depuse de adversar in dosar. Puteti sa va opuneti admiterii unei probe in dosar, daca va justificati opozitia in fata instantei. Dupa ce treceti de faza de depunere si admitere a probelor, veti putea sa va sustineti pe fond cauza, sa expuneti instantei povestea pe care o reclamati, dreptul incalcat, indicand dovezile pe care le-ati depus in dosar, si sa-i solicitati instantei sa va admita cererea si sa-l oblige pe parat la plata sumei de X lei. Deoarece sunteti cei care au introdus cererea, veti fi primii solicitati sa luati cuvantul.
Cand ajungeti la sediul instantei unde ati fost citat, verificati lista de sedinta cu procesele din ziua respectiva, lista afisata in holul instantei, in apropiere de sala de judecata. In capul listei o sa vedeti mentionate instanta Tribunalul ... sectia ... completul de judecata ..... grefier ..... data ..... Prima coloana din lista cuprinde numerele de ordine in care vor fi judecate cauzele, in a 2-a coloana veti vedea numarul de dosar (cel pe care il aveti si pe citatie), in a 3-a coloana partile in proces (dvs. reclamanti si societatea parata). In sala de judecata, judecatorul presedinte al completului ii cere grefierului sa faca apelul dosarelor dupa numarul lor de ordine alocat in lista de sedinte. Sa va notati ce numar de ordine are dosarul dvs. in lista de sedinta, ca sa stiti ca daca se apeleaza ordinea 26 (de exemplu) si nr. 26 este in prima coloana in dreptul dosarului dvs., inseamna ca sunteti cel care trebuie sa se prezinte in fata completului. Strigarea in ordine a dosarelor se numete "la ordine", insa se pot apela cauze "la amanare" si "peste rand". Principiul este ca apelurile peste rand nu se pot face daca nu sunt ambele parti adverse prezente, iar apelurile la amanare se efectueaza pentru cauzele care necesita o amanare de judecata, din varii motive. Sa aveti la dvs. actul de identitate si sa raspundeti prezent in momentul in care grefierul prezinta dosarul si face prezenta. In rest, pentru a vorbi, trebuie sa asteptati acordul sau invitatia judecatorului. Dupa ce o sa luati parte la prima sedinta de judecata, invitat fiind prin citatie, pentru urmatoarele sedinte de judecata nu o sa mai primiti citatie la domiciliu si va fi nevoie sa va notati la ce data s-a stabilit in sala de judecata ca va avea loc urmatorul termen de judecata. De regula, sedintele de judecata vor fi programate in aceiasi zi a saptamanii, spre exemplu daca veti fi citat pentru o zi de miercuri, mereu sedintele dosarului dvs. vor avea loc miercurea. Ca sa anticipati modul in care se va desfasura procesul dvs., puteti merge la instanta respectiva in zilele in care se judeca cauze similare, litigii de munca, si sa asistati din sala.

:offtopic: Pacat ca nu va pot aplauda inca o data. Pentru rabdare :) . Am sa o fac insa peste cateva zile iar :)
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
pakos, utilizator

Alte discuții în legătură

Procedura luarii interogatoriului mototo mototo Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt reclamant in contencios-anulare decizie concediere. Am inteles multumita ca martor nu pot fi. In acest caz,pot fi ... (vezi toată discuția)
Prima zi de infatisare MihaiCL MihaiCL Buna ziua. Ce anume se considera prima zi de infatisare dupa care angajatorul nu mai poate depune nici o dovada, nici un inscris in plus fata de ce se afla ... (vezi toată discuția)
Probatoriul se depune in dublu exemplar la litigii de munca? justice123 justice123 In litigiu de munca, unde sarcina probatoriului revine angajatorului (nu e vorba de acelasi proces, am unul si-n civil), este obligatoriu depunerea ... (vezi toată discuția)