avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata legala muncitori in constructii de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata legala muncitori in constructii de catre persoana fizică

Situatia este urmatoarea: O persoana fizica doreste sa construiasca o casa si a gasit o echipa cu care sa lucreze "in regie proprie".

Ca majoritatea echipelor care "se respecta" acestia nu au nici un fel de inregistrare fiscala (firma, PFA), sunt pur si simplu persoane fizice.

Care este cea mai simpla si eficienta cale de a lucra cu aceasta echipa in mod legal din punct de vedere al legislatiei muncii? Amenzile pentru munca la negru, mai ales cand e vorba de mai multe persoane, sunt imense...

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:52, 11 Iunie 2016
Buna ziua,
Exista un contract de antepriza cu o persoana fizica, seful de echipa presupun, ca nu poate face casa o singura persoana. Dar la un eventual control ITM, este acest sef cel raspunzator sau beneficiarul care are pe santier alte 4-5 persoane cu care in principiu nu are nici un raport?! Seful poate sa zica ca nu ii cunoaste pe restul, ca el are contract pentru el.


Acea pers fizica, seful de echipa, va trebui sa aiba cel putin o autorizare tip PFA, pt a putea incheia contr de antrepriza cu dvs. I
In ceea ce-i priveste pe muncitori, conteaza declaratia acestora data insp ITM, mai putin a sefului de echipa. Daca muncitorii declara ca sunt platiti de seful de echipa atunci el va incasa amenda, iar daca ii platiti dvs, atunci veti fi sanctionat de ITM.
@ nicu9

Da, se poate incheia c.i.m. pe durata determinata pentru perioada cat dureaza constructia.

Va plati taxele ca si o persoana juridica ... va intocmi state de plata, D112 , va transmite/depune REVISAL-ul la iTM.
Florin Cioca a scris:
In ceea ce-i priveste pe muncitori, conteaza declaratia acestora data insp ITM, mai putin a sefului de echipa. Daca muncitorii declara ca sunt platiti de seful de echipa atunci el va incasa amenda, iar daca ii platiti dvs, atunci veti fi sanctionat de ITM.


Nu pare chiar situatia ideala sa ma bazez pe ceea ce declara muncitorii. Aia il cunosc pe sef mult mai bine, de pe urma lui au de munca, pot sa declare orice...

Sincer, nu ar fi o problema un CIM pe 2-3 luni cu cateva persoane, pe un salariu minim. Problema este procedura exacta... daca este accesibila unei persoane fizice, sau trebuie cautat un contabil ceva care sa se ocupe.

Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2016
nicu9, utilizator
Trebuie incheiatie contracte cu un contabil (stat de plata. decl fiscale) si insp/ firma SSM (protectia muncii).
Azi am avut drum prin oras si am trecut pe la ITM. Am descris unei doamne de acolo problema si a zis ca nu se poate. Ca trebuie sa imi fac un PFA daca vreau asta.

Tipic romanesc... s-a rezolvat, nu se poate.

Alte discuții în legătură

Persoana fizicã: pot angaja pe cineva? robintel robintel Salutare, Aș fi interesat dacă eu, persoană fizică și angajat al unei companii private, pot angaja pe cineva cu forme legale ca să-mi presteze ... (vezi toată discuția)
Casa in regie proprie - angajare personal mateix mateix Buna ziua, Sper sa regasesc un raspuns la o problema cu care ma confrunt eu in momentul de fata, insa cu siguranta nu sunt singurul care ar dori sa afle ... (vezi toată discuția)
Control itm dinu1 dinu1 Buna ziua, Construiesc in regie proprie o casa personala cu autorizatia de constructie la zi. Casa este in stadiu de rosu si in prezent execut diferite ... (vezi toată discuția)