avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata legala muncitori in constructii de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata legala muncitori in constructii de catre persoana fizică

Situatia este urmatoarea: O persoana fizica doreste sa construiasca o casa si a gasit o echipa cu care sa lucreze "in regie proprie".

Ca majoritatea echipelor care "se respecta" acestia nu au nici un fel de inregistrare fiscala (firma, PFA), sunt pur si simplu persoane fizice.

Care este cea mai simpla si eficienta cale de a lucra cu aceasta echipa in mod legal din punct de vedere al legislatiei muncii? Amenzile pentru munca la negru, mai ales cand e vorba de mai multe persoane, sunt imense...

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:52, 11 Iunie 2016
buna dimineata!
va rog sa va aduceti aminte ca pe lumea asta mai sint si zilieri.
modul de al lor, este clar reglementat!
o zi buna tuturor!
In constructii nu se pot utiliza zilieri ... vedeti art.13 din Legea 52/2011.
IulianL a scris:

Buna ziua
Dar cred ca sunteti constient ca taxele le plati tot dvs, pentru ca acei baieti tocmai din acest motiv nu au organizare juridica, pentru a nu plati taxe la stat.Ex daca ei va cer 100 RON dvs le dati 100 ROn plus taxele la stat, in acest caz costurile pentru salariul minim de 1250 ron brut sunt de circa 610 ron/luna/angajat. Ori in acest caz daca tot le platiti taxele la stat va sfatuiesc sa apelati la o firma pe care o puteti si trage la raspundere pentru executie necorespunzatoare a constructiei.
O zi buna


Sunt constient de asta, doar ca taxele pe 2 luni a 4-5 muncitori, chiar si cu norma intreaga, sunt mult sub preturile practicate de firme. Sa nu uitam ca si acele firme au muncitori (inclusiv secretare, contabili, etc), iar salariile lor, inclusiv taxele, se reflecta in pretul practicat.

Tragerea la raspundere este complicata in Romania...
Ati analizat oarecum corect situatia, dar in 3 luni cu 5 oameni se poate construi o casa de 75-90 mp aproximativ la cheie. O casa de 150 mp la a la z sa ma exprim asa cu 5 oameni o faceti in minim 6 luni(cu gard, fosa, racorduri, amenajari exterioare etc)
Calculul era pentru constructia la rosu, dar se poate extrapola si la cheie. 6 luni (sa zicem), dureaza si cu echipe si cu firma, pretul cu firma fiind de obicei mai mare decat cel cu echipe, pentru ca si firmele in general au cheltuieli mai mari, nu numai cu salariile, care se reflecta toate in pret. Plus ca daca omul se pricepe, unele finisaje le poate face singur, sau poate macar ajuta. O firma nu prea accepta "interferente"
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2016
nicu9, utilizator

Alte discuții în legătură

Persoana fizicã: pot angaja pe cineva? robintel robintel Salutare, Aș fi interesat dacă eu, persoană fizică și angajat al unei companii private, pot angaja pe cineva cu forme legale ca să-mi presteze ... (vezi toată discuția)
Casa in regie proprie - angajare personal mateix mateix Buna ziua, Sper sa regasesc un raspuns la o problema cu care ma confrunt eu in momentul de fata, insa cu siguranta nu sunt singurul care ar dori sa afle ... (vezi toată discuția)
Control itm dinu1 dinu1 Buna ziua, Construiesc in regie proprie o casa personala cu autorizatia de constructie la zi. Casa este in stadiu de rosu si in prezent execut diferite ... (vezi toată discuția)