avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in munca

Sper ca nu o sa radeti de mine, dar nu reusesc si apelez la ajutorul vostru. Din practica stiu ca un salariat angajat cu norma partiala primeste acelasi stagiu de cotizare pentru calculul pensiei la aceeasi perioada lucrata ca si unul cu norma intreaga. Va rog sa-mi spuneti: care este legea care prevede asta si la ce articol?
Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
.....

Prin urmare:
- stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale va urma modul de calcul reglementat de Legea nr. 263/2010, care este cel stipulat pentru cazul contractului de muncă cu durată integrală.

- timpul parţial al contractului de muncă nu influenţează stagiul de cotizare la sistemul public de pensii şi nici concediul de odihnă, acestea având acelaşi regim cu cel aplicabil contractului de muncă cu timp integral.

- timpul partial de munca influenteaza stagiu de cotizare la somaj.

In speta, 1 an de zile lucrat cu timp partial = 1 an de zile vechime in munca si/sau stagiul de cotizare la pensie ca si 1 an de zile lucrat cu norma intreaga.
Multumesc.
"Codul muncii, in art. 103, dispune ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Numai drepturile salariale ale celui angajat cu contract de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat potrivit art. 103 alin. (2) din Codul muncii.

In varianta initiala, Codul muncii prevedea la art. 103 alin. (3) faptul ca, in cazul salariatului care desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii.

Dupa abrogarea alin. (3) al art. 103 din Codul muncii prin O.U.G nr. 65/2005, persoana angajata cu contract individual de munca cu timp partial beneficiaza de un stagiu de cotizare in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, integral, la fel ca in cazul salariatilor care isi desfasoara activitatea in cadrul programului normal de lucru."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul vechime in munca dory2014 dory2014 Buna ziua ! Am un salariat care are program de 4 ore/zi pentru studii , in perioada de dinainte de 2001 . De asemenea,am si o salariata cu program ... (vezi toată discuția)
Cim part time si vechimea in munca Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua .As dori sa stiu daca mai sunt in vigoare prevederile OUG 65/2005,astfel : \'\"Incepand cu data de 1 iulie 2005 , perioada in care o persoana a ... (vezi toată discuția)