avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ce inseamna dezinvestire?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

ce inseamna dezinvestire?

Buna ziua,

Judecatorul s-a pronuntat la judecata printr-un act care apare asa:
Document: Încheiere finală (dezinvestire).

Aceasta este o ,,incheiere'' sau o ,,sentinta'' ? Adica atunci cand orice act al unui judecator care spune ca este ,,Încheiere finală (dezinvestire)'', se considera ,,incheiere'' sau o ,,sentinta'' ?
trandafir2 a scris:

in cazul de fata prin aceasta sintagma dezinvestire se marcheaza terminarea fazei de camera preliminara

Buna ziua,

Mai exact, vreti sa spuneti ca prin terminarea fazei de camera preliminara nu mai am posibilitatea sa atac incheierea prin contestatie in anulare conform art 426 CPP?

Daca pot sa atac incheierea prin contestatie in anulare, faptul ca s-a marcat terminarea fazei de camera preliminara, aceasta va ajunge la judecata, la judecatorul de drepturi si libertati fara a mai fi examinata de catre un alt judecator de camera preliminara?
In principiu, nu este incidenta Contestatia in anulare in speta dvs., insa daca vreti sa aprofundam, va rog sa-mi spuneti exact temeiul, asa cum este scris in incheierea judecatorului de camera preliminara.
Pe portaljust.ro apare scris asa:

Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: În baza art. 341 alin. 6 lit. a C.p.p., respinge ca nefondată plângerea formulată de ........
În baza art. 275 al. 2 C.p.p., obligă pe petent să achite către stat suma de ..................
Document: Încheiere finală (dezinvestire)

Zilele acestea trebuie sa primesc hotararea judecatoreasca pentru a vedea cum a motivat.
In acest caz, incheierea judecatorului de camera preliminara este definitiva, astfel ca raspunsul precedent ramane valabil. Contestatia in anulare vizeaza, in principiu apelul, nulitati, incompatibilitati, si apreciez ca nu este incidenta aici aceasta cale extraordinara de atac, insa puteti sa incercati cu sanse maxime sa vi se respinga inca din etapa admiterii in principiu, adica in direct din camera de consiliu.
Ar mai fi cazul cand se judeca, de catre alt complet, cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru formulată de reclamanta în temeiul art. 39 din OUG nr. 80/2013 - Document: Încheiere finală (dezinvestire), definitiva.

Alte discuții în legătură

Ce inseamna exact "hotararile pronuntate ... in cursul judecatii"? eusaisapte eusaisapte Cod de procedura penala Art. 370 - Felul hotararilor Toate celelalte hotarari pronuntate de instante in cursul judecatii se numesc incheieri Eu inteleg ... (vezi toată discuția)
Cale de atac la incheiere finala (dezinvestire) Just-drept Just-drept Care este calea de atac la INCHEIERILE pronuntate de catre judecatorul de camera preliminara care mi-a respins plangerea impotriva actelor procurorului ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna scoate cauza de pe rol fara solutie pentru ca "dezinvesteste judecatorul de camera preliminara"!? eusaisapte eusaisapte ce inseamna scoate cauza de pe rol fara solutie!? Am un dosar de plangerea impotriva actelor procurorului unde instanta s-a dezinvestit fara a solutiona ... (vezi toată discuția)