Buna ziua,
Fratele meu lucreaza la o companie privata ca si Inginer sef de aproximativ 5 luni de zile cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Mentionez si faptul ca la angajare nu a semnat o fisa de post. De curand, au inceput presiuni asupra lui pentru a fi indepartat din functie (propunerea unui alt post nou infiintat). Banuiala este ca se doreste concedierea lui prin aceasta mutare(desfintarea postului nou creat dupa o perioada de timp). Vrem sa stim daca se poate realiza acest lucru dpdv legal si cum ar trebui sa procedeze - sa accepte noua pozitie? Sa solicite fisa de post?
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia: a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
In speta, fratele dvs trebuie sa depuna o solicitare scrisa la angajator pentru a i se elibera fisa postului. In caz de refuz, poate sesiza ITM-ul.
2. In privinta concedierii, fratele dvs ar trebui sa asteptati ca angajatorul sa faca primul pas.
3. Noua functie ce presupune , o noua perioada de proba , loc de munca acordat in cazul in care se desfiinteaza postul deja ocupat ...?
Fratele meu nu doreste neaparat fisa postului. El doreste doar sa-si pastreze locul de munca.
Din ce am inteles, postul actual nu se desfinteaza(o alta persoana va prelua aceasta functie), dar i se solicita sa predea din activitatile curente. Postul propus nu exista in acest moment si se va infiinta odata cu "alocarea" fratelui meu . In acest moment nu exista informatia referitoare la o perioada de proba noua, dar el banuieste ca acest post este o parghie pentru concediere.
Pentru a fi sigur ca dupa o eventuala perioada de proba va ramane angajat, care sunt sfaturile dumneavoastra d.p.d.v. legal?
Tocmai , asta este banuiala mea, ca in timpul noii perioade de proba i se poate inceta c.i.m. in baza art.31 alin.3 C.mun. coroborat cu art.32 alin.2 C.mun.
Si daca nu accepta noua pozitie, il poate constrange cumva? Ideea este ca el chiar a imbunatatit activitatile din departament, nu intelege de ce il vor la o parte acum.
Demisie
Petro24
Nu,nu am primit nimc in scris.asta am incercat sa primesc,azi de la ei,ceva scris.ei au sediul mama in Bucuresti,am sunat la ei,dar nu am avut cu cine sa vb de ... (vezi toată discuția)