avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Sustragere de la executare inainte de hotarare ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Sustragere de la executare inainte de hotarare definitiva

Am semnat cu cateva persoane un antecontract de vanzare-cumparare si tranzactia a cazut din cauza neindeplinirii obligatiilor de catre celalalte parti (eu eram cumparatorul). Am deschis o actiune in instanta pentru constatarea rezolutiunii prin care am cerut restituirea dublului avansului si acum astept sa se ajunga la o decizie definitiva si sa trec la executarea silita.

Cum sunt mici sanse ca cei cu care am semnat si cu care ma judec sa se decida sa plateasca de bunavoie suma datorata si cum suma la care se va ajunge cu tot cu cheltuielile de executare silita e destul de mare (aproximativ 100.000 EUR) si ei au destul de multe imobile pe numele lor (vreo 10 identificate pana acum) as vrea sa stiu daca exista riscul ca ei sa se sustraga de la executarea silita inainte de pronuntarea hotararii si inainte ca aceasta sa devina definitiva.

Din ca am inteles pana acum eu, in calitate de creditor, nu pot solicita sechestru pe bunurile lor pentru ca la acest moment creanta mea nu e certa; ea va deveni certa numai in momentul ramanerii definitive a hotararii care constata rezolutiunea. De asemenea nu ma pot folosi nici de prevederile din codul civil cu privire la creante care nu sunt certe pentru ca ei nu au instrainat pana acum nici un imobil si nu pot dovedi ca au de gand sa o faca pana nu vor face primul pas.

Totusi, daca ei incearca sa vanda/doneze/greveze imobilele din proprietatea lor inainte de sentinta definitiva, ce sanse as avea cu o actiune pauliana daca nu reusesc sa demonstrez ca tertul catre care au vandut/donat etc. cunostea situatia lor de diminuare a patrimoniului?

Inteleg ca este destul de greu sa instrainezi atatea imobile doar pentru evitarea executarii silite, cu atat mai mult cu cat tranzactiile trebuie sa fie facute prin banca, insa banuiesc ca nu e imposibil de realizat daca sunt suficient de motivati.

Aveti ceva sfaturi cum as putea sa-mi protejez interesele pana la momentul in care voi avea titlul executoriu in mana si ma pot duce cu el la un executor?
Cel mai recent răspuns: dorincornea , utilizator 18:35, 22 Iunie 2016
Solicitati instantei inscrierea litigiului in cartea funciara a imobilului ce a facut obiectul tranzactiei. Incercati si cu un certificat de grefa sa inscrieti in CF .
Pentru imobilul care a facut obiectul tranzactiei am deja ipoteca legala notata in CF pentru suma platita ca avans, insa valoarea totala a imobilului respectiv nu va acoperi probabil nici 50% din suma necesara la sfarsitul procesului (dublul avansului + cheltuieli de judecata + cheltuieli de executare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie pe baza unui contract notarial de imprumut gabytz74 gabytz74 Am de recuperat o suma de bani (50.000 RON) de la un individ. Au trecut 9 luni de la data scadenta. Actul pe care l-am semnat in fata notarului are titlu ... (vezi toată discuția)
Contract care sa constituie titlu executoriu pentru recuperare arvuna dorincornea dorincornea Am semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren, insa tranzactia respectiva nu s-a mai finalizat din cauza vanzatorului (cazul e detaliat intr-o ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare cumparare poate fi atacat in instanta ? doinita234 doinita234 buna seara, am nevoie urgent de ajutorul dumneavoastra... Intrebarea mea este daca poate fi atacat un contract de vanzare cumparare in urmatoarea situatie ... (vezi toată discuția)