avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Penalul tine in loc civilul in acest caz ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Penalul tine in loc civilul in acest caz ?

Gardul despartitor al proprietatii pe una din laturi este amplasat pe pamantul meu si nu pe limita de hotar . Am facut plangere la politie pt. tulburare de posesie . Deoarece se tergiverseaza , iar eu doresc sa imi rezolv problema cat mai repede stiu ca pot introduce actiune in granituire pt. stabilirea limitei de hotar. Faptul ca dosarul penal este nefinalizat - imi poate bloca actiunea civila ? Se poate considera ca trebuie sa se finalizeze dosarul penal si abia apoi sa il pot sustine pe cel civil ?
Cel mai recent răspuns: dandanaua , utilizator 17:55, 20 August 2009
Ar fi cam ciudatel sa renuntati la actiunea penala...
Dar despre actiunea penala nu imi pot da seama exact cata influienta ar avea asupra celei civile... si nu prea vad motiv de susoendare.
Penalul tine in loc civilul cand e motiv, nu mereu asa, ca vrea unul sau altul!

Daca vecinul dv. nu va fi gasit vinovat de tulburare de posesie poate fi si pentru ca nu a existat intentie, de exemplu. Astfel, in acest caz chiar daca nu exista o infractiune savarsita in caz, tot s-ar putea dispune granituirea!
Asa incat nu vad sa fie atat de relevanta, in caz, solutia data in penal.

Altfel stau lucrurile in cazul unui inscris esential pentru judecata civila si care e declarat fals... se va suspenda judecata civila ca sa vada si instanta civila daca va lua ca adevarat sau fals inscrisul respectiv.
Similar, daca eu imi acuz asociatul de furt si delapidare si pe cale civila ii cer banii inapoi, clar ca intai se va vedea daca a furat sau m-a inselat asociatul, altfel ar fi ciudat sa nu fie furt dar instanta civila sa decida returnarea banilor!

Aici insa poate fi atat infractiune, dar si vreun delict civil... si inraurirea nu vad sa fie atat de mare!
Depinde si de amanuntele din speta.
Ma gandeam ca suspendarea actiunii civile ar putea avea ca motiv argumentul de a nu exista posibilitatea ca judecandu-se amandoua sa se obtina solutii contrarii .
Faptul ca, in penal, sa zicem, vecinul ar fi achitat pe motiv ca fapta savarsita nu are caracterul unei fapte penale, iar in civil, s-ar proceda la granituire si instanta ar stabili hotarul celor doua proprietati, nu presupune solutii contrare. Parerea mea este sa nu va grabiti cu impacarea, mergeti la instanta si depuneti actiune in granituire, judecati-va civil pe fondul cauzei, penru ca in penal va puteti retrage plangerea si va puteti si impaca oricand, chiar si in faza judecatii in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt si tulburare posesie carmen ala carmen ala Prin donatie, eu si fratele meu am primit, printre altele o suprafata de teren de la o matusa. Fratele s-a inteles cu o persoana(ruda) sa lucreze partea lui si ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie sau granituire? arad33 arad33 Va rog sa ma lamuriti si pe mine in problema cu care ma confrunt,de fapt cum se numeste ,.s au interpreteaza?Vecinii mei au daramat gardul de caramida ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie sau nu? TRAIAN78 TRAIAN78 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema si as dori cateva lamuriri, va rog In 2010 un vecin mi-a ocupat fara drept cca 400 mp, i-am facut plangere ... (vezi toată discuția)