Buna ziua,
Prietenul meu este asociat la o firma(firma are 3 asociati - administator fiind alt asociat, salariat in cadrul firmei pe post de director comercial. El este un tip foarte credul iar administratorul foarte persuasiv. Inca din toamna anului trecut societatea a inceput sa aiba problebe cu plata salariilor la timp. In luna februarie toti angajatii (10) au fost fortati sa semneze cereri de concediu fara plata sub pretextul ca vine un control de la ITM si sa fie cu atele in regula. In acea cerere nu s-a precizat numarul de zile de CFP. In luna iulie administratorii au decis sa so;icite insolventa firmei si s-a numit un lichidator. Acesta a intocmit desfacerea contractelor de munca a angajatilor. In toata aceasta perioada, toti angajatii au fost solicitati si prezenti la serviciu. Conf. art. 56 lit. c din CM, inteleg ca CIM inceteaca "de la data la care persoana juridica isi inceteaza ezistenta" si nu inainte. Cum poate sa-si recupereze salariile datorate pe aceasta perioada? Daca il da in judecata in timpul procedurii de insolventa ce sacse are? Se poate actiona in judecata administratorul pentru dol? Poate fi considerata o concediere colectiva si sa beneficieze de niste drapruri banesti?
In alta ordine de idei am intrat in posesia bazei de date de contabilitate (data chiar de administrator). In una din luni, administratorul (care nu este salariat) este trecut cu incasare drepturi salariale (de fapt a marit salariile, le-a dat marite cu o luna mai tarziu iar diferenta pe luna in curs i-a bagat pur si simplu in buzunar). Ce este de facut?
La finele anului trecut, societatea s-a inregistrat cu profit mare. La finele anului nu s-au dat dividende. In schimd s-au dat in timpul anului celorlalti 2 asociati. Mai pe la mijlocul anului gasesc ca de fapt i s-au dat si lui vre-o 500 mil ca sa acopere o datorie la firma, bani care teoretic au fost depusi de prietenul meu dintr-un cont de la BRD. El nu are nici un cont acolo si nu a facut niciodata nici o depunere. Iar datorii fata de firma nu a avut niciodata.
Ce poate face inainte de a se inchide procedura de insolventa sa-si ca sa recupereze din bani? Se poate constitui parte civila alaturi de cesionari?
Care este totusi raspunderea civila a administatorului? Inteleg ca Lichidatorul este bun amic cu contabilul asa ca mari verificari la actele contabile nu or sa fie...
Preciizati aspectele haotic .Pentru precizarea cailor de solutionare,numai in baza documentelor ,consultati persoana competenta care poate corobora declaratiile dvs,cu probele si astfel poate evidentia ,sau nu, existenta de elemente si indicii a faptelor aflate sub incidenta dispozitior in vigoare
1. Deocamdata va spun ca art. 56, lit.c) din Codul muncii a fost abrogat de OUG 55/2006.
2. Pentru restul problemelor consultati un avocat ca este o problema complicata si nu se rezolva prin interventiile pe forum.
Succes!
Multitudinea de aspecte sesizate dar neprobate,promovarea actiunii pentru dol,mentiunile la adresa administratorului,
sustinerile referitoare la profit si dividente,sume pretins rulate prin banca,sunt aspecte care nu pot fi constatate decat in baza documentelor .In baza unor simple sustineri neprobate este imposibila exprimarea unor raspunsuri/solutii pertinente .Situatia mentionata contine o plaja de posibile fapte ,care trebuiesc individual atent cercetate numai in baza documentelor.Sustinerile dvs ,nu sunt suficiente pentru incadrarea faptelor sub incidenta dispozitiilor in vigoare.Nu solicitati solutionare pertinenta ,fara a pune la dispozitie suport legal concret.