avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme mari cu administratorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme mari cu administratorul

Buna ziua,
Prietenul meu este asociat la o firma(firma are 3 asociati - administator fiind alt asociat, salariat in cadrul firmei pe post de director comercial. El este un tip foarte credul iar administratorul foarte persuasiv. Inca din toamna anului trecut societatea a inceput sa aiba problebe cu plata salariilor la timp. In luna februarie toti angajatii (10) au fost fortati sa semneze cereri de concediu fara plata sub pretextul ca vine un control de la ITM si sa fie cu atele in regula. In acea cerere nu s-a precizat numarul de zile de CFP. In luna iulie administratorii au decis sa so;icite insolventa firmei si s-a numit un lichidator. Acesta a intocmit desfacerea contractelor de munca a angajatilor. In toata aceasta perioada, toti angajatii au fost solicitati si prezenti la serviciu. Conf. art. 56 lit. c din CM, inteleg ca CIM inceteaca "de la data la care persoana juridica isi inceteaza ezistenta" si nu inainte. Cum poate sa-si recupereze salariile datorate pe aceasta perioada? Daca il da in judecata in timpul procedurii de insolventa ce sacse are? Se poate actiona in judecata administratorul pentru dol? Poate fi considerata o concediere colectiva si sa beneficieze de niste drapruri banesti?
In alta ordine de idei am intrat in posesia bazei de date de contabilitate (data chiar de administrator). In una din luni, administratorul (care nu este salariat) este trecut cu incasare drepturi salariale (de fapt a marit salariile, le-a dat marite cu o luna mai tarziu iar diferenta pe luna in curs i-a bagat pur si simplu in buzunar). Ce este de facut?
La finele anului trecut, societatea s-a inregistrat cu profit mare. La finele anului nu s-au dat dividende. In schimd s-au dat in timpul anului celorlalti 2 asociati. Mai pe la mijlocul anului gasesc ca de fapt i s-au dat si lui vre-o 500 mil ca sa acopere o datorie la firma, bani care teoretic au fost depusi de prietenul meu dintr-un cont de la BRD. El nu are nici un cont acolo si nu a facut niciodata nici o depunere. Iar datorii fata de firma nu a avut niciodata.
Ce poate face inainte de a se inchide procedura de insolventa sa-si ca sa recupereze din bani? Se poate constitui parte civila alaturi de cesionari?
Care este totusi raspunderea civila a administatorului? Inteleg ca Lichidatorul este bun amic cu contabilul asa ca mari verificari la actele contabile nu or sa fie...
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 02:57, 17 August 2009
Preciizati aspectele haotic .Pentru precizarea cailor de solutionare,numai in baza documentelor ,consultati persoana competenta care poate corobora declaratiile dvs,cu probele si astfel poate evidentia ,sau nu, existenta de elemente si indicii a faptelor aflate sub incidenta dispozitior in vigoare
1. Deocamdata va spun ca art. 56, lit.c) din Codul muncii a fost abrogat de OUG 55/2006.
2. Pentru restul problemelor consultati un avocat ca este o problema complicata si nu se rezolva prin interventiile pe forum.
Succes!
inainte de a plati un avocat (mai ales ca nu stam pe roze dupa atatea luni fara salar) incercam sa aflu ce sanse are de a recupera ceva
Multitudinea de aspecte sesizate dar neprobate,promovarea actiunii pentru dol,mentiunile la adresa administratorului,
sustinerile referitoare la profit si dividente,sume pretins rulate prin banca,sunt aspecte care nu pot fi constatate decat in baza documentelor .In baza unor simple sustineri neprobate este imposibila exprimarea unor raspunsuri/solutii pertinente .Situatia mentionata contine o plaja de posibile fapte ,care trebuiesc individual atent cercetate numai in baza documentelor.Sustinerile dvs ,nu sunt suficiente pentru incadrarea faptelor sub incidenta dispozitiilor in vigoare.Nu solicitati solutionare pertinenta ,fara a pune la dispozitie suport legal concret.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma in faliment sau insolventa. recuperare drepturi salarii neplatite. ContSters241026 ContSters241026 Ma confrunt cu urmatoarea situatie In anul 2012 am dat in judecata fostul angajator pentru neplata salariilor,concediilor e.t.c. Primul termen a fost in ... (vezi toată discuția)
Rog un sfat urgent si cat mai bun pt administratorul unui srl Silvia  Aldea Silvia Aldea Am nevoie de un sfat cat mai rapid si cat mai \"real\" posibil. Situatia este urmatoarea: - este vorba de un SRL infiintat in 1992, care are 2 asociati cu ... (vezi toată discuția)
Executare administrator firma inactiva ContSters332983 ContSters332983 Buna seara! Va solicit ajutorul in privința unei probleme. In anul 2011 am preluat o firma de la sora mea, am modificat numele, codul CAEN etc. Am dat ... (vezi toată discuția)