Buna ziua,
Am si eu o intrebare si nu prea gasesc raspunsul in totalitate. Sotia a terminat facultatea si dupa facultate a intrat in somaj , care a durat 6 luni , perioada terminandu-se in luna iunie 2016. Acum daca se va angaja se vor lua in considerare si cele 6 luni de somaj ca facand parte din articolul de lege de mai jos
Incepand cu 1 iulie 2016, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente (PFA, II, profesii liberale, drepturi de autor), venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani (3 ani, in cazul copilului cu handicap), precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara.
Somajul a fost 250 lei/luna
Dupa ce se va angaja va trebui sa lucreze minim 1 an de zile sau poate intra in concediu in mai putin de 12 luni de la data angajarii ? exista stipulat undeva acest aspect in codul muncii ?
Multumesc frumos pentru ajutor si indrumari. As mai avea o intrebare. Ca si solutie de urgenta as putea intra eu in concediu dat fiind faptul ca eu lucrez de mai bine de 2 ani. Ce conditii sunt pentru barbati. Am gasit ca in lege ca sotul poate lua doar 1 luna. Nu prea gasesc toate informatiile. Exista posibilitatea ca sotul sa intre in ccc timp de 2 ani ?
Nu scrie expres ca tatal copilului poate intra in CCC doar o luna.... legea prevede ca, cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept.
Prin urmare, atat mama cat si tatal copilului pot solicita intrarea in CCC pe o durata de 2 ani, cu mentiunea ca ,cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept.
Altfel spus: 1. Daca unul dintre parintii copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediul pentru cresterea copilului, atunci celalalalt parinte va putea beneficia de CCC pana inclusiv in ziua cand copilul implineste varsta de 2 ani. Altfel spus, durata CCC pentru celalalt parinte nu se mai reduce cu o luna.
2. Daca parintii copilului indeplinesc conditiile pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului, atunci durata maxima a CCC pentru unul dintre parinti este de 1 an si 11 luni, indiferent daca celalalalt parinte solicita sau nu acordarea indemnizatiei pentru CCC.
as mai avea o intrebare. eu ca si angajat am o perioada minima in care trebuie sa anunt angajatorul inainte de a intra in CCC. Trebuie sa anunt inainte sau dupa nastere ? multumesc frumos