Buna ziua,
Am si eu o intrebare si nu prea gasesc raspunsul in totalitate. Sotia a terminat facultatea si dupa facultate a intrat in somaj , care a durat 6 luni , perioada terminandu-se in luna iunie 2016. Acum daca se va angaja se vor lua in considerare si cele 6 luni de somaj ca facand parte din articolul de lege de mai jos
Incepand cu 1 iulie 2016, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente (PFA, II, profesii liberale, drepturi de autor), venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani (3 ani, in cazul copilului cu handicap), precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara.
Somajul a fost 250 lei/luna
Dupa ce se va angaja va trebui sa lucreze minim 1 an de zile sau poate intra in concediu in mai putin de 12 luni de la data angajarii ? exista stipulat undeva acest aspect in codul muncii ?
Nu exista un text de lege pentru asa ceva ... in practica, cererea de acordare a CCC se formuleaza dupa nastere sau dupa terminarea concediului de maternitate (postnatal).
am inteles. ma gandesc ca acel concediu postnatal va putea fi cerut doar de sotie , nu ? am stat si m-am gandit ca totusi ar trebui si ea sa lucreze ca in momentul de fata nu cred ca figureaza ca asigurat in sistemul de sanatate si daca naste in sistemul public trebuie cumva sa fie asigurat. Exista cumva posibilitatea ca ea sa se angajeze, sa lucreze o vreme , sa se ia concediul postnatal de catre cine prevede legea , eu sa intru in concediu paternal si ea sa isi dea demisia si sa intre in somaj ?
1. Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC nu are relevanta plata contributiilor sau calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale.
2. De concediu postnatal poate beneficia numai mama.
Dreptul salariatelor la concediul de maternitate este reglementat de OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.Pentru aputea beneficai de acesta, salariata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie- postnatal - să fie de 42 de zile calendaristice
3. Art. 17 din Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.
Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.
Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu da posibilitatea sa beneficieze de indemnizatia de somaj, intrucat acestea sunt considerate motive imputabile salariatului.
Multumesc inca o data pentru raspunsurile prompte. In acest caz ramane varianta ca sotia sa lucreze pana cand o sa isi poata lua concediul inainte de sarcina , cel de 63 de zile iar dupa nastere eu o sa intru in CCC. Se va putea oare asa ?
Se poate , insa dvs nu veti putea intra in CCC decat incepand cu cea de-a 43 zi dupa data nasterii copilului , daca sotia indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de concediu si de indemnizatia de maternitate.