cum as putea sa imi fac si eu o carte de munca acum, pana acum am lucrat doar pe baza de contract si as vrea sa le trec pe toata in cartea de munca. pot sa imi fac singura sau doar angajatorul? se mai fac? intelesesem ca se tin pe suport electronic.
CONTRACT DE MUNCA
Cand va angajati trebuie sa semnati IN PRIMA ZI de lucru si chiar inainte de prima zi, contractul de munca care in termen de 20 zile calendaristice se inregistreaza la ITM.
Vechimea in munca pentru pensie si celelalte asigurari este contorizata prin declaratiile LUNARE depuse de angajator. D-voastra ca angajat, aveti dreptul la fluturas - in care apar toate opririle din salariu care se vireaza la stat.
CARTEA DE MUNCA
In cartea de munca este mentionata perioada lucrata la un angajator, functiile si salariile avute - conform actelor inregistrate la ITM. Adica, CONTRACT DE MUNCA, acte aditionale la contractul de munca, decizii.
Nu va faceti probleme daca nu aveti carte de munca, este suficient contractul. Sa urmariti insa pe fluturas retinerile.
Cartile de munca vor deveni istorie, in plus mai este REGISTRUL DE EVIDENTA AL SALARIATILOR in format electronic, obligatoriu pentru toate firmele, unde sunteti sigur inregistrat.
AngiF
1. Incepand cu data de 01.04.2001, carnetul de munca nu mai este singurul document care dovdeste vechime in munca.
2. Vechimea in munca si stagiile de cotizare la Pensii, Sanatate si Somaj este tinuta de Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si AJOFM, in baza declaratiilor lunare intocmite de angajatori si transmise acetor institutii ale statului.
3. Contractul individual de munca este actul care consfinteste raporturile de munca cu angajatorul si nu carnetul de munca.
4. Cand va inceteaza contractul individual de munca la un angajator puteti sa-i cereti o adeverinta de vechime.
va multumesc mult pt raspunsuri, doar ca atunci cand e pt un credit sau ceva iti cere copie dupa cartea de munca, de aceea as fi vrut sa imi fac una, singura, dac aangajatorii nu au binevoit
va multumesc mult pt raspunsuri, doar ca atunci cand e pt un credit sau ceva iti cere copie dupa cartea de munca, de aceea as fi vrut sa imi fac una, singura, dac aangajatorii nu au binevoit
Nu aveti cum sa va faceti singura carnet de munca ... urmatorul angajator va poate achizitiona un tipizat de carnet de munca si va trece toate adeverintele de vechime pe care le detineti .:)
Carte de munca
alinaion82
Buna ziua!
Am si eu o nelamurire.
Avem o persoana care a fost angajata pana in luna iunie in cadrul societatii noastre, dar cartea de munca a tinut-o aks. ... (vezi toată discuția)