avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de reprezentant si confidentialitate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de reprezentant si confidentialitate

Buna ziua tuturor,
Am o firma mica in Germania si ma ocup cu procurarea celor mai bune preturi si bunuri din UE. O firma din Romania vrea sa faca import din UE si eu vreau sa ma asigur ca nu voi fi sarit din a doua achizitie pe care o vor face de la furnizorul din UE gasit de mine.
Care ar fi modalitatea cea mai sanatoasa pe care ar trebuii sa o aplic pentru a evita eventuale neplaceri de a fi sarit ? Ce fel de contract ar trebuii sa inchei cu IMPORTATORUL din Romania ? Un model va rog, daca aveti.

Va multumesc anticipat.
Buna ziua,

Ar trebui sa prevedeti o clauza de exlusivitate prin care se obliga sa achizitioneze prin intermediul dumneavoastra respectivele produse pentru o perioada anumita de timp, la alegerea dumneavoastra. Daca nu respecta aceasta clauza, prevedeti o suma drept despagubire.

Suma ar trebui sa fie o justa despagubire, aprecierea o faceti dumneavoastra in functie de exemplu, de produs, de durata contractuui, de profitul pe care l-ati putea pierde daca nu ar mai achizitiona prin intermediul dumneavoastra etc.

Succes!
Atentie cu clauza de exclusivitate, din ce stiu eu astfel de intelegeri sunt considerate in UE (implicit si in Romania) ca ar aduce atingere libertatii comertului. Orice veriga de pe lantul de comert isi are rolul ei, si ar trebui sa gasiti o metoda prin care sa va fidelizati clientii. De obicei preturile oferite de intermediari sunt mai mici sau egale cu oferite in mod normal de producatori (sau de comerciantii din amonte), ar fi de folos sa faceti o negociere cu furnizorul Dumneavoastra in acest sens inainte de a semna ceva.
Buna ziua,

Bineinteles ca incheierea contractului este recomandabil sa se faca in urma unei negocieri intructa lipsa comunicarii, in general, este sursa multor neintelegeri chiar si la nivel profesional, nu numai personal.

Cu toate acestea, va rog sa observati ca libera circulatie a marfurilor, ccaci despre aceasta este vorba, este garantata prin eliminarea taxelor vamale si a restrictiilor cantitative, precum si prin interzicerea masurilor care au un efect echivalent. Acestea fiind spuse, pentru ca o clauza de exclusivitate sa fie considerata abuziva trebuie sa se constate de catre organele competente ca afecteaza concurenta,ca limiteaza activitatea altor distribuitori, producatori.
Deci nu toate clauzele de exclusivitate sunt interzise in mod absolut, ca dovada ca exista, de exemplu, distribuitori exclusivi ai anumitor produse pe piata din Romania. Mai mult decat atat, la nivel european cat si national, se considera ca astfel de clauze, in anmite situatii si conditii stimuleaza chiar concurenta.
Totodata, concurenta se considera afectata cand anumite procentaje sau cifra de afaceri sunt atinse de catre respectivii producatori, distribuitori.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea calitatii de "unic distribuitor" mioaram mioaram am intrat de curand in afaceri si ma lovesc deja imposibilitatea de a ma aproviziona de la anumiti producatori, pentru ca, exista deja un "unic distribuitor" ... (vezi toată discuția)
Clauza de exclusivitate in comertul intracomunitar mmp mmp O firma germana pretinde ca detine exclusivitate de vanzare in Romania a unor echipamente industriale produse de o firma din Spania. Din cate stiu, in baza ... (vezi toată discuția)
Distribuitori autorizati ADRIANA PRICOPE ADRIANA PRICOPE Buna ziua, Am un furnizor, care cred ca este distribuitor autorizat (voi verifica), care imi cere sa introduc in contract urmatorul text: \"Cumparatorul ... (vezi toată discuția)