Buna ziua ! La locul meu de munca s-au facut disponibilizari si din nefericire si eu am ramas fara loc de munca dar cu somaj. Vreau sa va intreb daca raman insarcinata si o sa nasc (o sa devin mama) in timpul perioadei de somaj ce fel de indemnizatie o sa primesc ? Sau daca in timpul perioadei de somaj gasesc un loc de munca si sunt insarcinata si o sa nasc dupa doar cateva luni de zile de lucru ( iar intrerup serviciul) atunci ce fel de indemnizatie o sa primesc ? Sau daca raman insarcinata la cateva luni dupa ce m-am angajat (din somaj) la noul loc de munca si o sa nasc inainte sa lucrez 12 luni de zile o sa primesc indemnizatie de copil ( sau numai alocatia pt copii o sa primesc ) ? Multumesc
1. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
2. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni eligibile.
- In aceste venituri intra veniturile din salarii si veniturile din indemnizatia de somaj din cele 12 luni eligibile.
- Indemnizatia pentru CCC nu poate fi mai mica de 1063 lei lunar.
3. In cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC intra si lunile in care sunteti in somaj indemnizat.