Buna ziua !
Care este acum procedura prin care se pensioneaza un angajat ? ( la limita de varsta ). S a schimbat ceva ? Va intreb pt ca avem un angajat care ar trebui sa iasa la pensie in luna iulie - si mi a spus ca de la Casa de Pensii l au trimis la firma unde este angajat caci de acum cei de la firma trebuie sa i calculeze vechime, etc..... Dar eu nu am toate ele ... in fine - cred ca omul a inteles gresit...
Nu exista niciun text de lege care sa sustina cele mentionate de angajatul respectiv si transmise de Casa de pensii.
Exista programe pe internet care ii poate arata salariatului data cand poate iesi la pensie, in functie de de pensie opteaza atunci angajatorul va constata incetarea de drept a c.i.m. in baza art.56 alin.1 lit.c C.mun.
Art. 56 C.mun.
....
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
....
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Banuiesc ca de la Casa de Pensii i s-a spus ca de la firma trebuie sa ia adeverinta de vechime pentru perioada lucrata dupa 01.01.2011, cand s-au desfiintat carnetele de munca.